Het Schone Lucht Akkoord is in 2020 afgesloten tussen de Nederlandse overheid, provincies en veel gemeenten (de SLA partners). In dit akkoord zijn afspraken gemaakt om de lucht in Nederland steeds schoner te maken. Het doel is om in 2030 een gezondheidswinst te bereiken van minimaal 50 procent ten opzichte van 2016. Het gaat dan alleen om de Nederlandse bijdrage aan de blootstelling en de gezondheidseffecten daarvan. Een deel van de luchtverontreiniging komt uit het buitenland. Daarop hebben de SLA-partners niet direct invloed. De meeste aandacht is er voor het verminderen van de nadelige effecten van langdurige blootstelling aan fijnstof en stikstofdioxide. Dit zijn de stoffen die de meeste invloed hebben op de gezondheid (WHO, 2021).

Het SLA kijkt tot nu toe naar hoe luchtvervuiling invloed heeft op (vroegtijdige) sterfte. In 2016 leefde een gemiddelde Nederlander 8 maanden korter door luchtvervuiling. Door het SLA wordt de lucht schoner en hierdoor leven mensen gemiddeld langer.

Gezondheidswinst meten

Elke twee jaar geeft het RIVM met een voortgangsmeting aan of de deelnemers van het Schone Lucht Akkoord (Rijk, provincies en deelnemende gemeenten) op de goede weg zijn om de doelen te bereiken. Het RIVM meet en berekent de luchtkwaliteit en de effecten op gezondheid. Het RIVM heeft in juni 2024 de tweede voortgangsmeting gepubliceerd. Als alle doorgerekende maatregelen op gebied van lucht, klimaat en stikstof in Nederland worden uitgevoerd, leven mensen in Nederland in 2030 gemiddeld 2,5 - 3,5 maand langer dan in 2016. Het gaat dan om de maatregelen die al worden uitgevoerd en extra maatregelen die het kabinet Rutte IV Informatievoorziening (Informatievoorziening) heeft aangekondigd. Ook de effecten van de maatregelen van de SLA partners zijn meegenomen. Uit berekeningen blijkt dat de uitvoering van deze maatregelen ook een gunstig effect heeft op, bijvoorbeeld, het voorkomen van astma bij kinderen en hart- en vaatziekten.

Meer informatie

De resultaten van de eerste voortgangsmeting in 2022: Monitoringsrapportage Doelbereik Schone Lucht Akkoord. Eerste voortgangsmeting.