Geluidaandachtsgebieden uit het Geluidregister nu ook als INSPIRE-dataset

17-7-2024

Om te borgen dat geo-informatie digitaal uitwisselbaar is tussen de Europese lidstaten, zijn er zogenaamde INSPIRE-standaarden opgesteld. Deze standaarden zorgen ervoor dat burgers gegevens online kunt zoeken, bekijken en downloaden. Daarnaast moeten lidstaten hun datasets harmoniseren zodat gegevens bij de grenzen op elkaar aansluiten. Voor de geluidgegevens in de CVGG ligt deze verplichting bij I&W Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat). Het RIVM doet de uitvoering.

De INSPIRE-datasets met de juiste metadata worden onder andere bij het Nationaal Georegister (NGR) gepubliceerd en zijn daar ook op de kaart te bekijken.

Voor geluid zijn de geluidbelastingkaarten onder de Europese Richtlijn omgevingslawaai en de geluidaandachtsgebieden onder de Omgevingswet INSPIRE-plichtig. De geluidbelastingkaarten zijn al eerder door de bronhouders aan de CVGG aangeleverd en zijn al langere tijd te vinden via het NGR. Nu de eerste geluidaandachtsgebieden door bronhouders in het Geluidregister gepubliceerd zijn, zijn deze sinds kort ook als INSPIRE-dataset gepubliceerd. Deze dataset is niet statisch. Iedere keer als een bronhouder een geluidaandachtsgebied aan de CVGG aanlevert, moet de INSPIRE-dataset een update krijgen. Dit gebeurt dagelijks.

Ondersteuning bij gebruik van de CVGG

29 mei 2024

Het CVGG-team probeert gebruikers op verschillende manieren te ondersteunen in het gebruik van de CVGG. Er staat veel informatie op de CVGG-pagina’s op deze site, er zijn handleidingen voor het gebruik van de CVGG en op de oefenomgeving kunnen gebruikers met eigen bestanden of voorbeeldbestanden uitproberen hoe de CVGG werkt.

Naast deze mogelijkheden gaat het CVGG-team twee soorten online demonstraties bieden:

  • Een demonstratie voor het aanleveren van een GPP of BGE-bestand aan het Geluidregister onder de Omgevingswet.
  • Een demonstratie voor het aanleveren van een Actieplan geluid of een Geluidbelastingkaart onder de Europese Richtlijn omgevingslawaai.

Meer informatie vindt u op de pagina Handleiding en demonstratie CVGG.

Geluidgegevens van windturbines verzamelen wordt eenvoudiger voor het bevoegd gezag

8 mei 2024

Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat werkt aan een hulpmiddel voor het makkelijk verzamelen en aanleveren van geluidgegevens van windturbines. Die gegevens zijn nodig bij vaststellen van een omgevingsplan of een omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit. 

Het hulpmiddel bestaat uit: 

  • Een landelijk gegevensbestand met windturbines en het toegestane geluid daarvan. 
  • Een tool waarmee bevoegde gezagen de gegevens kunnen valideren. Deze tool levert een bestand op om aan te leveren aan het Geluidregister in de CVGG. 

Het volledige bericht over de regelgeving en wanneer dit hulpmiddel beschikbaar is, kunt u bij IPLO vinden. 

Handleiding, sjabloon en voorbeeldbestand Actieplan geluid

13 maart 2024

Verschillende overheden leveren elke 5 jaar een geluidbelastingkaart en actieplan aan de CVGG. Voor de aanlevering van een actieplan maken zij gebruik van een sjabloon Excelbestand, gebaseerd op het datamodel van de European Environmental Agency. Dit sjabloon is, samen met een handleiding en voorbeeldbestand, sinds kort te vinden op Richtlijn omgevingslawaai (END). De bestanden zijn bedoeld voor de geluidsspecialisten en dataspecialisten van de overheden, adviesbureaus en omgevingsdiensten.

Waarom deze aanlevering en door wie?

In de Omgevingswet staat dat het Rijk, provincies en een aantal gemeenten elke 5 jaar een geluidbelastingkaart en actieplan opstellen. Er zijn agglomeraties aangewezen die één of meer gemeenten omvatten.

De verplichting komt voort uit de Europese richtlijn omgevingslawaai (waar nodig) voorkomen en beperkt  worden, om een goede milieukwaliteit te handhaven.

Meer informatie over deze regelgeving is te vinden bij het IPLO.

Let op:

De teksten van de voorbeelden zijn mogelijk akoestisch/inhoudelijk niet correct. Dit voorbeeldbestand is alleen bedoeld om te laten zien wat er waar in het sjabloon ingevuld moet worden. En hoe de Excel van het Actieplan geluid er technisch uit moet zien. Het is geen werkelijke situatie.

Het CVGG-team ontmoet u graag op 27 maart en 10 april

6 maart 2024

Het CVGG-team blijft graag in contact met gebruikers, bronhouders en andere betrokkenen. Daarom ontmoeten we u graag op 27 maart of 10 april 2024.

27 maart: Nationale Geluidshinderdag

Op woensdag 27 maart organiseert de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) de Nationale Geluidshinderdag 2024. Het thema is: De eerste ervaringen met de Omgevingswet en geluid. Dorien Lolkema en Marjolijn Brouwer geven een presentatie over de eerste ervaringen met het geluidregister in de CVGG. En er zijn meer interessante presentaties. Bijvoorbeeld van Reinier Balkema (gemeente Utrecht) over geluidbeleid in het omgevingsplan, van Sjef de Wijs (provincie Noord-Brabant) over GPP voor provinciale wegen en van DGMR over de meet- en rekenbepalingen geluid. Meer informatie kunt u vinden op NSG-dag 2024.

10 april:  Geomilieu gebruikersdag

Op 10 april organiseert DGMR software weer een Geomilieu gebruikersdag. Het CVGG-team is hier ook aanwezig. Marjolijn Brouwer gaat in op de eerste ervaringen met het Geluidregister. Jan Skornsek geeft een presentatie over de Actieplannen geluid. Volgens de  Europese Richtlijn omgevingslawaai (END) moeten deze bij de CVGG aangeleverd worden. Renez Nota (ministerie I&W Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat)) geeft een presentatie over de Omgevingswet. Meer informatie op de website van de Geomilieu gebruikersdag.

Waarom is het Geluidregister nog vrijwel leeg?

9 februari 2024: 
Het Geluidregister is op 2 januari 2024 succesvol opengegaan. Het register was bij de start leeg: de verantwoordelijkheid om het Geluidregister te vullen ligt namelijk bij de bronhouders. Wettelijk gezien hebben de meeste bronhouders daar nog maanden of, in sommige gevallen, jaren de tijd voor. De eerste bronhouders hebben inmiddels gegevens aangeleverd en gepubliceerd. Rijkswaterstaat en ProRail zullen binnenkort de landelijke gegevens voor rijkswegen en hoofdspoor gaan aanleveren.

Wanneer bronhouders gegevens hebben gepubliceerd, vindt u deze op de kaart en kunt u de uitleverbestanden downloaden. Heeft u gegevens nodig die nog niet in het Geluidregister gepubliceerd zijn? Hiervoor geldt de oude situatie: u dient deze op te vragen bij de betreffende bronhouder.

 

Eerste aanlevering Geluidregister door gemeente Maassluis

9 februari 2024: 
Na de opening van het Geluidregister op 2 januari 2024 wachtten we bij de CVGG vol spanning op de eerste aanlevering. Het Geluidregister was bij de start namelijk leeg en de verantwoordelijkheid om het Geluidregister te vullen ligt bij de bronhouders. De eerste bronhouder die een succesvolle aanlevering in het Geluidregister gedaan heeft is de gemeente Maassluis. Na Maassluis volgden de gemeenten Rotterdam (Hoek van Holland), Vlaardingen en Schiedam. Zij hebben de bestanden voor de geluidbron lokaal spoor voor de Hoekse Lijn aangeleverd. Het adviesbureau dBvision heeft de gemeenten geholpen met het samenstellen van de aanleverbestanden. Ook heeft het adviesbureau de bestanden gecontroleerd door deze op de oefenomgeving van de CVGG aan te leveren. De definitieve aanlevering en publicatie in het Geluidregister hebben de gemeenten zelf gedaan. Gefeliciteerd met deze primeur, gemeente Maassluis en dBvision!

Geluidregister officieel open voor gebruikers

11 januari 2024:
Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. In de wet staat dat er één centrale plek komt voor alle geluidgegevens. Dit Geluidregister is vanaf 1 januari onderdeel van de Centrale Voorziening Geluidgegevens (CVGG). Op 2 januari 2024 werd het Geluidregister officieel geopend. 

Het Geluidregister was bij de opening leeg. De eerste bronhouders zullen hun geluidgegevens binnenkort aanleveren. Het gaat om geluidgegevens van wegen, spoor, industrie, luchtvaart, windturbines en schietbanen en -oefenterreinen. Deze informatie is dan voor iedereen beschikbaar.

Naar het nieuwsbericht Nieuw register voor geluidgegevens