Het maken van de foto’s

Als u borstprothesen heeft kunt u meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Prothesen laten geen röntgenstralen door. Afhankelijk van de plaats en grootte van de prothese kan het zijn dat een deel van het borstweefsel niet te zien is op de foto.  

Bekijk de korte film 'Meedoen met een prothese?' De tekst loopt door onder de video.

Video: meedoen met een borstprothese

Een laborante, een bestuurder van de screeningsorganisatie en een radioloog praten in deze video over meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker met een borstprothese.

Wanneer kunnen we foto’s van deelnemers met borstprothese(n) niet beoordelen?

Bij een kleine groep deelnemers met borstprothesen kunnen we de foto’s niet beoordelen. Dit is het geval als er onvoldoende borstweefsel te zien is en hangt af van de plaats en grootte van de borstprothese. Als u mee heeft gedaan met het bevolkingsonderzoek en uw röntgenfoto’s zijn niet goed genoeg te beoordelen, dan staat dit in uw uitslagbrief. Mensen met deze uitslag krijgen het advies om contact op te nemen met de huisarts bij klachten aan hun borsten.

Risico’s bij prothesen

Uw borst wordt tijdens het maken van borstfoto’s tussen twee platen samengedrukt. Er wordt dus kracht uitgeoefend op de borst. Volgens plastisch chirurgen is de kans heel klein dat prothesen daardoor kapot gaan. Er is volgens hen daarom geen bezwaar om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. 

Vertel de laborant dat u een borstprothese heeft. U kunt zelf beslissen of u wel of niet wilt meedoen aan het bevolkingsonderzoek.

Lekkend of gescheurd borstimplantaat

Voor borstimplantaten geldt dat zij geen leven lang meegaan. Als u zich zorgen maakt over uw borstimplantaten, kunt u een afspraak maken met uw plastisch chirurg. Deze kan dan beoordelen of nader onderzoek nodig is. De radioloog van het bevolkingsonderzoek borstkanker kan alleen toevallig een lekkage of een scheur in een borstimplantaat zien, want daar zoekt hij niet gericht naar. Bovendien is de onderzoeksmethode van het bevolkingsonderzoek borstkanker niet de goede manier om problemen met een borstimplantaat op te sporen. Als u geen klachten heeft, is een lekkend of gescheurd implantaat geen reden voor verder onderzoek. Alleen in uitzonderlijke gevallen meldt de radioloog dit bij de huisarts. Heeft u wel klachten door uw implantaat? Dan moet u deze klachten melden bij uw huisarts of plastisch chirurg.