Vaccinaties op maat

In Nederland worden de meeste vaccinaties aangeboden vanuit de overheid, zoals het Rijksvaccinatieprogramma (voor baby's en kinderen) en de griepprik. Deze vaccinaties hebben behalve het beschermen van het individu, ook tot doel om epidemieën te voorkomen. Er zijn daarnaast vaccinaties die niet in programma’s zijn opgenomen, maar wel beschermen tegen ziekten die in Nederland kunnen voorkomen. Dit zijn extra vaccinaties die op maat kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld tegen rotavirus of gordelroos. Een overzicht hiervan vindt u op deze pagina.

Beoordeling gezondheidswinst

Deze vaccinaties kunnen wel gezondheidswinst opleveren. Daarom zijn de Gezondheidsraad en Zorginstituut Nederland in 2015 gestart met het beoordelen van al deze vaccins. Zij geven hierover advies aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister kan dan besluiten of een vaccin wordt opgenomen in een publiek vaccinatieprogramma, in het basispakket zorgverzekeringen of dat deze op eigen kosten beschikbaar blijft. Zodra hier meer informatie over bekend is dan vindt u die op deze website.

Nu al gebruiken?

U kunt er nu al voor kiezen om gebruik te maken van bovenstaande vaccinaties. Deze dient u dan zelf te betalen. De vaccins zijn alleen op recept verkrijgbaar, via een (huis)arts of (reizigers)vaccinatiecentrum. Voor informatie over de prijs van de vaccinaties kunt u contact opnemen met uw apotheek of vaccinatiecentrum. Op deze website vindt u per ziekte onder andere een overzicht van de geregistreerde vaccins en per vaccin een link naar de bijsluiter. Overleg met uw (huis)arts of met een (reizigers)vaccinatiecentrum of het vaccin voor u geschikt is.

Houd er rekening mee dat wanneer een vaccin geregistreerd is, dit niet automatisch betekent dat het ook verkrijgbaar is in Nederland.

Reizigersvaccinaties

Ook reizigersvaccinaties zijn niet opgenomen in een publiek programma. Deze beschermen reizigers tegen tropische ziekten. Voor informatie en advies over reizigersvaccinaties kunt u terecht bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) of bij uw lokale GGD.

Home / Onderwerpen / V / Vaccinaties op maat

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu