Als u ergens een levende of dode vleermuis ziet liggen, dan kan het zijn dat hij hondsdolheid heeft. Raak hem niet aan! Hondsdolheid is een ernstige ziekte bij dieren, en mensen kunnen het krijgen via dieren. Zonder behandeling met medicijnen is de ziekte dodelijk.  In Nederland komt rabiës zelden voor en dan alleen bij bepaalde soorten vleermuizen.

Ik heb een vleermuis gevonden, wat nu?

Zorg ervoor dat u de vleermuis niet met blote handen oppakt.

  • Zit er een levende vleermuis in huis, open een raam en doe het licht uit zodat de vleermuis naar buiten kan vliegen.
  • Zet een doosje of iets dergelijks over de vleermuis heen, als de vleermuis in huis op de grond ligt en u hem naar buiten wilt brengen. Schuif er een karton onder en pak het geheel op. Breng de vleermuis zo naar buiten en laat hem vrij.
  • Durft u de vleermuis niet op te pakken? Bel dan de dierenambulance (telefoonnummer 0900-0245).
  • Als een vleermuis u heeft gebeten, gekrabd of gelikt, bel dan direct je huisarts. Als de betreffende vleermuis niet wegvliegt, bel dan ook de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) (telefoonnummer 0900-0388). De NVWA zal beoordelen of de vleermuis kan worden opgehaald voor onderzoek naar hondsdolheid.

Wat moet ik doen na een krab, lik of beet van een vleermuis of een dier met rabiës?

Was de wond minstens 15 minuten met water en zeep en bel meteen de huisarts. Het is belangrijk dat u meteen behandeld wordt met medicijnen. Dat voorkomt dat de ziekte zich verspreidt in uw lichaam waardoor de kans op overlijden kleiner wordt.