Nederlandse versie literatuurstudie gezondheidseffecten windturbines Op 29 oktober 2020 publiceerde het RIVM een overzicht en analyse van alle relevante internationale literatuur over de effecten die windturbines hebben op de gezondheid van omwonenden.
RIVM adviseert voorzichtig te zijn met het gebruik van voedingssupplementen en thee met sint-janskruid Voedingssupplementen en thee met sint-janskruid kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM.
RIVM werkt in Europees verband samen aan de invoering van voedselkeuzelogo Nutri-Score Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Spanje en Zwitserland werken samen om het gebruik van het voedselkeuzelogo NutriScore te organiseren en makkelijker te maken.
Promotie: Kwantitatieve microbiologische risicoschatting van toxoplasmose-infectie via vlees en grond Kwantitatieve microbiologische risicoschatting (QMRA) is een bronattributie-methode om het relatieve belang van verschillende bronnen van infectie in te schatten.
De meeste Nederlanders eten niet volgens de Schijf van Vijf Veel Nederlanders eten en drinken minder dan de aanbevolen hoeveelheden van de producten in de Schijf van Vijf. Ook eten ze veel producten die buiten de Schijf van Vijf vallen.
Gelijktijdige blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen via voedsel vormt geen gezondheidsrisico voor zenuwstelsel Het RIVM heeft berekend hoe groot de gelijktijdige blootstelling is aan gewasbeschermingsmiddelen die effecten kunnen hebben op ons zenuwstelsel via voedsel.
Berekening inname nitraat en nitriet combineren om gezondheidsrisico beter te kunnen schatten Het RIVM stelt een nieuwe methode voor om het risico van nitriet-inname te bepalen. Daarbij wordt de inname van nitraat en nitriet gecombineerd omdat nitraat kan worden omgezet in nitriet.
Verspreiding van tekenencefalitisvirus in Nederland Elk jaar bijten zo’n 1,5 miljoen teken iemand in Nederland, vooral tussen maart en oktober. De meeste mensen worden daar niet ziek van.
RIVM en Voedingscentrum zetten Europese voedselkeuzelogo’s op een rij Het RIVM en het Voedingscentrum hebben drie bestaande Europese voedselkeuzelogo’s vergeleken met de Nederlandse richtlijnen Schijf van Vijf.
Hoeveelheid minerale oliën in voedsel is gedaald De gehaltes minerale oliën in voedselproducten is de laatste decennia afgenomen. Dit blijkt uit een evaluatie van de beschikbare literatuur over minerale oliën in voedsel. Het RIVM voerde deze evaluatie uit in opdracht van de NVWA.