De meeste Nederlanders eten niet volgens de Schijf van Vijf Veel Nederlanders eten en drinken minder dan de aanbevolen hoeveelheden van de producten in de Schijf van Vijf. Ook eten ze veel producten die buiten de Schijf van Vijf vallen.
Gelijktijdige blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen via voedsel vormt geen gezondheidsrisico voor zenuwstelsel Het RIVM heeft berekend hoe groot de gelijktijdige blootstelling is aan gewasbeschermingsmiddelen die effecten kunnen hebben op ons zenuwstelsel via voedsel.
Minder radioactief afval van ziekenhuizen bij langere opslag Uit RIVM-onderzoek blijkt dat ziekenhuizen minder radioactief afval hoeven af te voeren naar de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (COVRA) als de maximale opslagtermijn wordt verlengd.
Berekening inname nitraat en nitriet combineren om gezondheidsrisico beter te kunnen schatten Het RIVM stelt een nieuwe methode voor om het risico van nitriet-inname te bepalen. Daarbij wordt de inname van nitraat en nitriet gecombineerd omdat nitraat kan worden omgezet in nitriet.
Voordelen radiologische technieken bij nader onderzoek doodsoorzaak Uit een verkennend onderzoek van het RIVM blijkt dat zogenoemde klinische postmortem radiologie nog niet op structurele basis wordt toegepast in Nederlandse ziekenhuizen.
Inventarisatie van het gebruik van Diagnostische Referentieniveaus voor röntgenonderzoeken in Nederland Om ziekten op te sporen kan röntgenstraling worden gebruikt. Daarbij is het zaak om ernaar te streven om een goed beeld te maken met zo weinig mogelijk straling.
RIVM en Voedingscentrum zetten Europese voedselkeuzelogo’s op een rij Het RIVM en het Voedingscentrum hebben drie bestaande Europese voedselkeuzelogo’s vergeleken met de Nederlandse richtlijnen Schijf van Vijf.
Klimaat- en Energieverkenning 2019: ambitieuze klimaatdoelen vragen veel inspanningen De uitstoot van broeikasgassen in Nederland daalt. In 2018 lag deze daling op 15 procent ten opzichte van 1990. Dit blijkt uit cijfers van RIVM/Emissieregistratie.
Nieuwe ontwikkelingen in de productie van medische radionucliden Er is aanvullende informatie op het nieuwsbericht van 5 juli 2019 en het bijbehorende rapport over de productie van medische radionucliden.
Hoeveelheid minerale oliën in voedsel is gedaald De gehaltes minerale oliën in voedselproducten is de laatste decennia afgenomen. Dit blijkt uit een evaluatie van de beschikbare literatuur over minerale oliën in voedsel. Het RIVM voerde deze evaluatie uit in opdracht van de NVWA.