De NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) heeft op 13 juli 2023 een veiligheidswaarschuwing geplaatst over legionella in 2 combiketels van het merk Ferroli. Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden.

 

Informatie over welke reeks combiketels (met welke serienummers) het precies betreft en welke vervolgstappen nodig zijn, kunt u vinden op de website van de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)
Belangrijke veiligheidswaarschuwing combiketels Ferroli van type BlueSense en BlueHelix

 

De legionellabacterie kan voorkomen in heel kleine waterdruppeltjes (aerosolen) die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld douches, tuinslangen met een vernevelstand of bubbelbaden. Door het inademen van deze kleine druppeltjes kan de legionellabacterie in uw longen komen. Daar kan de bacterie voor klachten zorgen, maar de kans is dat u ziek wordt is  klein. Als u een combiketel heeft waarvoor de veiligheidswaarschuwing  van de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) geldt, volg dan de reinigingsadviezen die u op de website van de NVWA kunt vinden. 

De kans om legionella te krijgen van uw douche is heel klein. U kunt wel maatregelen nemen om de kans op legionellagroei in uw leidingen te verkleinen

 

De kans dat u legionella heeft is klein. Heeft u lichte klachten zoals hoest, dan hoeft u niets te doen. Heeft u last van zwaardere klachten zoals hoge koorts, rillingen, verwardheid, kortademigheid of maagdarmklachten (diarree of braken)? Neem dan contact op met uw huisarts en vertel uw huisarts dat u een combiketel heeft waarvoor de veiligheidswaarschuwing voor legionella geldt.

De fabrikant test de combiketels die zij produceert. In deze ketels kan wat restwater achterblijven van het testproces. In delen van de ketel waar water achterblijft kan ook legionella aanwezig zijn. Als er legionellabacteriën in de ketel aanwezig zijn dan kunnen deze bacteriën na het plaatsen van de ketel vervolgens in de waterleidingen terechtkomen.

Ja, u kunt het water drinken. U raakt in principe niet besmet met de legionellabacterie door water  te drinken. Dat is alleen mogelijk in zeldzame gevallen bij mensen met ernstige slikproblemen.
Bovendien  wordt in de meeste gevallen alleen koud water gebruikt om te drinken. Aangezien koud water gescheiden is van de warmwaterleiding, is het drinken van water geen probleem.

Op dit moment (6 juli 2023) zijn er geen meldingen bekend in het buitenland. Dit kan komen omdat:

  • het water in veel landen chloor bevat waardoor dit type legionella niet verder kan groeien in de warmwaterleidingen,
  • het merk ketel of deze productiereeks in niet in andere landen verkocht wordt,
  • omdat er geen link gelegd is tussen een patiënt en de ketel.

Het is een goed idee om na een vakantie de waterleiding, zowel koud als warm water,  door te spoelen om het water te verversen. Hiermee verwijdert u echter niet alle legionella als deze bacteriën in de leidingen en douche aanwezig zijn.

Legionella voorkomen

De kans dat u thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein.
U kunt wel maatregelen nemen om blootstelling aan legionella thuis te beperken.

Heeft u meer vragen over legionella?

Vraag het de GGD-afdeling Infectieziekten of de huisarts.