Volwassenen en kinderen met een (ernstige) afweerstoornis kunnen in het najaar een coronaprik halen. Ook kunnen volwassenen en kinderen met een ernstige afweerstoornis op advies van de behandelend arts een verwijzing krijgen voor één of meer (extra) coronaprikken. Met een verwijzing voor een extra coronaprik kunnen zij het hele jaar door terecht bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst).

Waarom is vaccinatie tegen COVID-19 belangrijk voor mensen met een afweerstoornis?

Voor sommige mensen met een ernstige afweerstoornis kan het coronavirus nog steeds ernstige gevolgen hebben. De opgebouwde bescherming na vaccinatie of infectie is bij hen lager dan bij anderen. Ook kan (afweer-onderdrukkende) medicatie of behandeling de opgebouwde bescherming tegen het coronavirus verlagen.

Werkt de coronaprik wel bij mensen met een afweerstoornis?

Ja, de coronaprik werkt bij mensen met een afweerstoornis. Maar bij sommige mensen met een ernstige afweerstoornis werkt de vaccinatie minder goed of minder lang. Zij hebben soms extra coronaprikken nodig om voldoende beschermd te zijn tegen ernstige ziekte door het coronavirus. De behandelend arts kan mensen verwijzen voor een extra coronaprik.

Raakt het immuunsysteem van mensen met een afweerstoornis niet uitgeput door het vaccineren?

Nee, het immuunsysteem raakt hier niet door uitgeput. Er is geen reden om een negatief effect te verwachten van de vaccinatie op het immuunsysteem. Ook niet bij herhaald vaccineren.