Het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2 veroorzaakt de ziekte COVID-19. De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. Sommige mensen worden niet of maar een beetje ziek van het virus. Anderen kunnen ernstig ziek worden en soms zelfs aan de ziekte overlijden. Soms krijgen mensen post-Covid en blijven daardoor lang klachten houden. Vaccinatie beschermt tegen (ernstig) ziek worden.

In het najaar van 2024 start voor sommige groepen een nieuwe vaccinatieronde tegen corona. De coronaprik verhoogt de afweer en beschermt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname.

Er zijn verschillende soorten coronavirussen. Het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt, heet officieel SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2. Hiervan bestaan verschillende varianten en subvarianten. Meer informatie over de verschillende varianten en onderzoek daarnaar staat op de pagina over de varianten.

Hoe herken ik corona?

Mogelijke klachten bij COVID-19 zijn:

  • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Mensen met COVID-19 hebben soms ook klachten als:

  • Vermoeidheid
  • Pijnklachten
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Duizeligheid
  • Prikkelbaarheid/verwardheid
  • Buikpijn
  • Afvallen/verlies van eetlust
  • Diarree
  • Overgeven / misselijkheid
  • Oogpijn
  • Oogontsteking
  • Huidafwijkingen
  • Zich niet lekker voelen

Wat te doen bij klachten?

Als je klachten hebt die passen bij het coronavirus dan hoef je geen zelftest meer te doen. Wel is het belangrijk dat je een mogelijke besmetting niet overdraagt, zeker met het oog op mensen met een kwetsbare gezondheid.
COVID-19 is een luchtweginfectie. Volg daarom bij klachten de algemene adviezen die gelden bij Luchtweginfecties.

De ziekte kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen.

Adviezen bij klachten

Je kunt niet helemaal voorkomen dat je een luchtweginfectie krijgt. Met de volgende algemene adviezen kun je wel de kans verkleinen dat je het virus doorgeeft aan iemand anders:  

  • Ben je ziek? Blijf thuis.  
  • Ben je niet ziek, maar heb je wel klachten? Werk thuis als dat kan. Overleg indien nodig met je werkgever. 
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Houd afstand tot anderen.  
  • Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.  
  • Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag een mondneusmasker.  

Goede hygiëne helpt om verspreiding te beperken en kan helpen voorkomen dat je zelf ziek wordt. Was daarom vaak en goed je handen met water en zeep en ventileer binnenruimtes. 

Welke mensen kunnen erg ziek worden van corona?

Mensen van 60 jaar of ouder, mensen met onderliggende aandoeningen en mensen met een immuunstoornis lopen meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Ook als zij eerder gevaccineerd zijn of corona hebben gehad. De afweer die zij hebben tegen het virus neemt na verloop van tijd af. Meer informatie over deze groepen staat op de pagina Risicogroepen.

Hoe krijg ik corona?

Het coronavirus wordt verspreid door druppeltjes. Bijvoorbeeld door hoesten, niezen, zingen of praten. Dan komen er druppeltjes met het virus in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, kunnen zij besmet raken met het virus. Dit kan ook als ze de druppeltjes bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen.

U bent al besmettelijk 1 à 2 dagen voordat u klachten krijgt. De eerste dagen nadat u klachten heeft gekregen, bent u het meest besmettelijk. Dit neemt snel af en na 5 dagen bent u meestal niet meer besmettelijk. Als u hoest en niest, bent u besmettelijker dan wanneer u deze klachten niet heeft.

Hoe voorkom ik corona?

Goede hygiëne helpt om verspreiding van corona tegen te gaan. Het kan ook helpen voorkomen dat u zelf ziek wordt. Was daarom vaak en goed uw handen met water en zeep en ventileer binnenruimtes.

Er bestaat een vaccin tegen corona. Deze coronaprik beschermt niet volledig tegen het krijgen van een infectie. Maar beschermt goed tegen ernstig ziek worden door een coronabesmetting. Daarom is de coronaprik beschikbaar voor mensen die erg ziek kunnen worden van het virus. De prik zorgt er ook voor dat u de kans dat u het virus doorgeeft aan een ander kleiner wordt.

Meer informatie over de coronaprik vindt u op rivm.nl/coronaprik.

Wat moet ik doen als ik coronaklachten heb?

COVID-19 is een luchtweginfectie. Volg daarom bij klachten de algemene adviezen die gelden bij luchtweginfecties. Daarmee kunt u de kans verkleinen dat u het virus doorgeeft aan iemand anders met een kwetsbare gezondheid(?):

  • Bent u ziek? Blijf thuis.
  • Bent u niet ziek, maar heeft u wel klachten? Werk thuis als dat kan. Overleg als dat nodig is met uw werkgever. 
  • Hoest en nies in uw elleboog.
  • Houd afstand tot anderen. 
  • Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.  
  • Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag dan een mondkapje.

Is corona te behandelen?

Patiënten die erg ziek zijn, kunnen in het ziekenhuis medicijnen krijgen. Deze werken tegen het virus, tegen ontstekingen die het virus veroorzaakt of tegen het ontstaan van bloedklonten (trombose of longembolie). Er bestaan nog geen medicijnen die iemand zeer snel kunnen genezen van corona. Het lichaam moet dit vooral zelf doen. Medicijnen kunnen het lichaam hier wel bij helpen.

Hoe lang duurt het voordat ik beter ben na corona?

Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat iemand hersteld is. Sommige mensen herstellen binnen een aantal dagen. Maar bij sommige mensen duurt het langer voordat ze weer de oude zijn. Er zijn ook mensen die langer klachten blijven houden. Mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen, hebben meestal meer tijd nodig om te herstellen. Hoe lang het herstel duurt  hangt ook af van de  verdere gezondheid.
Een deel van de mensen blijft lang klachten houden na een coronabesmetting. Dit heet post-COVID of Long COVID. Deze klachten kunnen weken tot maanden en soms zelfs jaren blijven.

Kan ik meerdere keren corona krijgen?

Ja je kan meerdere keren corona krijgen. Mensen die opnieuw besmet raken, lijken meestal minder ernstig ziek te worden. Ze kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang en hoe goed iemand daarna beschermd is tegen verschillende varianten van het coronavirus.

Hoe vaak komt corona voor in Nederland?

Corona is geen pandemie meer, maar het virus is er nog steeds. Doordat het virus steeds een beetje verandert, ontsnapt het zo een beetje aan de afweer die mensen hebben opgebouwd. Daardoor kan het zo nu en dan weer veel infecties veroorzaken.
De weekcijfers van het coronavirus geven een beeld van de situatie op dit moment. Hiermee houdt het RIVM bij hoeveel virusdeeltjes er in het rioolwater zitten, hoeveel deelnemers aan het onderzoek “Infectieradar” positief testen op het coronavirus en hoeveel mensen in het ziekenhuis liggen met het coronavirus.

Informatie voor professionals

Cijfers

Het RIVM blijft zicht houden op de verspreiding van het SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2 virus. Lees meer over de actuele coronacijfers.

Onderzoek

Een overzicht van alle lopende en afgeronde onderzoeken rondom corona door het RIVM.

Privacy

Waarom worden vaccinatiegegevens bijgehouden en hoe is uw privacy geregeld?

Nieuws over de ziekte COVID-19 en de coronaprik

Ruim 2,7 miljoen coronaprikken gezet in de najaarsronde van 2023

In de najaarsronde van 2023 hebben ruim 2.731.000 mensen een coronaprik gekregen. Voor 60-plussers is de vaccinatiegraad 50,5%. De vaccinatiegraad verschilt per leeftijdsgroep en regio. De coronaprik was tot en met 22 december 2023 beschikbaar.
17-01-2024 | 11:00
Meer nieuws

Andere coronavirussen

Coronavirussen zorgen over het algemeen voor klachten aan de longen en luchtwegen.
Naast SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2 zijn ook MERS-CoV en Sars-CoV zijn voorbeelden van coronavirussen.