Veelgestelde vragen over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker op Bonaire

Als u nog nooit seksueel contact hebt gehad, is er weinig kans op een HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-infectie. De kans op een voorstadium of baarmoederhalskanker is dan zeer laag. Als u toch een uitstrijkje wilt, vertel dan aan de huisarts of doktersassistent dat u nog maagd bent. De huisarts of doktersassistent kan hier bij het uitstrijkje rekening mee houden door een kleiner speculum te gebruiken.

Nee, de baarmoeder kan niet worden beschadigd. De huisarts of doktersassistent gebruikt een speculum, dat niet verder reikt dan de vagina.

HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) is de afkorting van Humaan Papilloma Virus. Het is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Ja, HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) wordt overgedragen via seks. Het virus is zeer besmettelijk: 80 op de 100 seksueel actieve mensen raken besmet met het virus. Dit betekent dat 80 procent van de mensen ooit in hun leven met HPV zal worden besmet. Het virus wordt bijna altijd zelf door het lichaam opgeruimd.

U merkt niet of u besmet bent met HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus). De meeste HPV-infecties veroorzaken geen symptomen en verdwijnen spontaan.

U kunt besmet raken met HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) door seks of seksueel contact te hebben met iemand die besmet is. Het virus zit op en rond de penis of vagina. Het virus kan zich tijdens seks ook naar andere plaatsen verspreiden. Bijvoorbeeld op de handen en in de mond.
U kunt uw risico op het ontwikkelen van HPV-infecties verminderen door:

  • Gebruik van een condoom, waardoor de overdracht met 70% wordt verminderd
  • Het aantal seksuele partners verminderen
  • Een wederzijds monogame seksuele relatie hebben

Uw lichaam ruimt het virus bijna altijd zelf op. Het duurt ongeveer 2 jaar voordat het lichaam het virus heeft opgeruimd. Soms kan je lichaam het virus niet goed opruimen. U blijft dan langer besmet en heeft een grotere kans op baarmoederhalskanker.

Nee, er zijn geen medicijnen tegen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus). Het lichaam moet de infectie zelf opruimen.

Gewoonlijk ruimt het lichaam HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) binnen 2 jaar op. Er is geen medicatie of behandeling om de HPV op te ruimen. De kans dat HPV leidt tot baarmoederhalskanker is minder dan 1%.

Als de cellen in de baarmoederhals veranderen, kunt u na verloop van tijd de volgende symptomen krijgen:

  • bloeding tijdens of direct na de seks
  • postmenopauzale bloeding, bijvoorbeeld als u al meer dan een jaar geen menstruatie heeft gehad
  • bloeden tussen menstruaties
  • abnormale vaginale afscheiding

Nee, dat kan niet. Als er bloed in het uitstrijkje zit, kan het niet goed worden onderzocht.

Als u een operatie aan uw baarmoeder heeft ondergaan, hoeft u mogelijk niet mee te doen. Dit hangt ervan af of uw baarmoederhals ook is verwijderd. Als u nog een baarmoederhals heeft, is een uitstrijkje nuttig. Als u twijfelt, raadpleeg dan uw arts.

Als u zwanger bent of net bent bevallen, kunt u beter niet deelnemen aan de screening. Een uitstrijkje tijdens de zwangerschap kan soms leiden tot ongemakken zoals bloedverlies en als u geen klachten hebt kunt u dit beter uitstellen tot na de zwangerschap.
Als u klachten heeft, zoals ongewone afscheiding of bloeding direct na het vrijen, neem dan contact op met uw arts. De arts kan dan een uitstrijkje maken. Dit kan ook tijdens de zwangerschap en is niet schadelijk.

U kunt vanaf 6 weken na de bevalling deelnemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Wij raden u aan contact op te nemen met uw huisarts.

Wanneer HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-virale cellen niet door het lichaam worden geklaard, kan dit zich ontwikkelen in afwijkende cellen en mogelijk tot baarmoederhalskanker. Meestal duurt dit 10 tot 15 jaar. Uit onderzoek blijkt dat het niet nodig is om elk jaar een uitstrijkje voor screening te laten maken.