Inhoudsopgave vragen

Op deze pagina vindt u vragen over:

Algemeen

Wat is het VASCO onderzoek?

De Vaccinatiestudie Corona (VASCO) onderzoekt de lange termijn effectiviteit van de coronavaccins onder de Nederlandse bevolking. Hoe goed beschermen de verschillende soorten vaccins tegen het coronavirus? Voor een volledige uitleg zie www.rivm.nl/vasco.


Wat zijn de voor- en nadelen van meedoen aan dit onderzoek?

U heeft zelf geen voordeel van meedoen aan dit onderzoek. Uw deelname draagt wel bij aan de kennis over het coronavirus en de vaccinaties.

Mogelijke nadelen van meedoen aan het onderzoek zijn:

  • Het invullen van de vragenlijsten kost u tijd, maximaal een half uur per keer. In het eerste jaar is dit één keer per maand, later één keer per drie maanden.
  • U moet maximaal 4 keer wat bloed uit uw vinger afnemen. U kunt een tijdje last hebben van een pijnlijke vinger na het prikje.

Wanneer stopt het onderzoek?

Uw deelname aan het onderzoek stopt:

  • Na 5 jaar.
  • Als u zelf wilt stoppen met het onderzoek. Dat mag op ieder moment. Meld dit dan meteen bij de onderzoeker. U hoeft er niet bij te vertellen waarom u stopt.
  • Als de onderzoeker het beter voor u vindt om te stoppen.
  • Als het RIVM of de medisch-ethische toetsingscommissie besluit om het onderzoek te stoppen.

 

Hoe wordt mijn privacy beschermd?

VASCO houdt zich aan alle richtlijnen van de AVG algemene verordening gegevensbescherming (algemene verordening gegevensbescherming). Wij doen er dus alles aan om uw privacy  te waarborgen. We slaan al uw gegevens en de bloeddruppels op onder een code. Het lichaamsmateriaal en de gegevens, die naar het laboratorium en de onderzoekers worden gestuurd, bevatten alleen de code, dus niet uw naam of andere gegevens waarmee u kunt worden geïdentificeerd. Wilt u meer weten over uw privacy? Kijk dan op www.autoriteitpersoonsgegevens.nl of lees de privacy verklaring van VASCO.


Krijg ik een vergoeding als ik meedoe met het onderzoek?

Meedoen aan het onderzoek kost u niets. U krijgt geen vergoeding als u meedoet aan dit onderzoek.


Hoe lang bewaren we uw gegevens en lichaamsmateriaal?

Het RIVM bewaart uw gegevens en lichaamsmateriaal na afronding van het onderzoek nog 20 jaar. Zo kunnen we eventueel nog extra analyses of bepalingen voor dit onderzoek doen.


Mijn contactgegevens zijn veranderd/ik ben verhuisd, moet ik dit doorgeven?

U kunt zelf uw contactgegevens aanpassen in de app of op de website in uw persoonlijke profiel.  Zo kunnen toekomstige vingerprik testsetjes naar het juiste huisadres gestuurd worden, herinneringen voor de volgende vragenlijst naar het juiste email adres en als we meer informatie nodig hebben kunnen we eventueel telefonisch contact opnemen. 


Ik wil toch niet meedoen. Moet ik mijn start/vingerprikset terug sturen?

Nee, dat hoeft niet. Als u niet mee wilt doen of wilt stoppen met de studie kunt u dat aangeven bij de VASCO helpdesk.


Krijg ik ook de resultaten van dit onderzoek over 5 jaar?

De (tussentijdse) resultaten van VASCO zullen gepubliceerd worden op de website van VASCO en kunt u op ieder moment inzien.


Waarom mogen inwoners van een zorginstelling niet meedoen aan VASCO?

In VASCO willen we onderzoeken wat de effectiviteit van de coronavaccins is onder de algemene bevolking, dus mensen die zelfstandig wonen en geen dagelijkse verzorging nodig hebben. Dit is omdat inwoners van zorginstellingen veel herhaaldelijk contact hebben met dezelfde personen binnen de instelling. Wanneer er bijvoorbeeld in een zorginstelling sprake is van een corona uitbraak zou dit een vertekend beeld kunnen geven in de onderzoeksresultaten.  

Vragenlijst / app

Waar kan ik de app downloaden?

  • Apple: Download de app, of ga naar de Apple store en zoek ‘VASCO’
  • Android: Download de app, of ga naar de Playstore en zoek ‘VASCO’
  • Website: Als u liever de app niet gebruikt kunt u via deze link de vragenlijsten invullen

Hoe kan ik inloggen?

Wanneer u een account aangemaakt heeft kunt u inloggen met de 5 cijferige pincode die u ingesteld heeft bij uw registratie. Wanneer u langere tijd (3 maanden) niet heeft ingelogd moet u uw emailadres, wachtwoord en pincode opnieuw intypen.


Wat kan ik zien en doen in de app?

In het dashboard, het welkomstscherm van de app, kunt u zien welke vragenlijsten u nog in moet vullen. We noemen dit “open taken”. Onder “melden” kunt u aangeven als u een vingerprik, vaccinatie of positieve corona test heeft gehad. Daarnaast kunt u via de app een vaccinatie of  positieve zelftest aan ons doorgeven en ook nieuwe zelftesten aanvragen. Ook melden we nieuws omtrent het onderzoek en krijgt u notificaties die voor uw relevant zijn. Rechts bovenin het scherm vindt u uw persoonlijke profiel waar u instellingen kunt bewerken of wijzigen.


Ik wil de vragenlijst niet via de app maar een webbased versie invullen, kan dat?

Ja dat kan, via deze link.


Hoe weet ik wanneer ik een vragenlijst moet invullen? Kan ik dat alleen zien als ik ingelogd ben?

Hiervoor moet u ingelogd zijn. Wanneer de maandelijkse vragenlijst voor u klaar staat krijgt u een notificatie (push) op uw telefoon. Vervolgens moet u inloggen en kunt u de vragenlijst invullen.


Is de VASCO app veilig?

We gebruiken de app van Your Research. Your Research zet zich in om gegevens van zijn gebruikers, klanten, leveranciers en medewerkers te beschermen. Zie hier de veiligheid en privacy details van de app. 


Welke versie heeft mijn smartphone minimaal nodig voor de app?

De minimale vereisten zijn momenteel:

  • iOS 13.0: dit betekent dat vanaf de iPhone 6 (mits jaarlijks geüpdatet) deze mee kan doen (toestellen vanaf 2014)
  • Android 8.0: dit betekent dat vanaf de Samsung S5 (mits jaarlijks geüpdatet) deze mee kan doen (toestellen vanaf 2014)

Waarom vragen jullie (nog steeds) naar gedrag en maatregelen over het coronavirus?  Momenteel zijn er maar weinig overheidsmaatregelen, de vragen lijken niet altijd meer van toepassing?

Hoewel er momenteel weinig overheidsmaatregelen tegen het coronavirus zijn, willen wij graag inzicht hebben in hoe vaak u contact heeft met andere mensen, in hoeverre u nog 1,5 meter afstand houdt en of u bijvoorbeeld nog een mondkapje draagt. Om het effect van vaccinatie goed te onderzoeken, is het belangrijk om rekening te houden met de kans op blootstelling aan het coronavirus. Die kans op blootstelling leiden we af van het aantal contacten dat u heeft. Op die manier kunnen we het effect van vaccinatie op het oplopen van een corona-infectie goed vergelijken tussen verschillende groepen. Bijvoorbeeld verschillende leeftijdsgroepen, personen met en zonder een medisch risico, en tussen verschillende type vaccins.

Het vingerprikje

Waarom willen jullie dat ik het bloed binnen enkele dagen na ontvangst van de vingerprikset opstuur?

Omdat we onderzoek doen over een bepaalde tijdsperiode, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen binnen een zo kort mogelijke tijd en zo kunnen we de resultaten ook koppelen aan de vragenlijstgegevens.


Kan ik mijn ontvangen start/vingerprikset ook aan iemand anders (partner) geven?

Nee, het pakket en het nummer op het buisje is aan u gekoppeld. 


Hoeveel bloed moet er in het buisje?

Op het opvangbuisje dat u ontvangen heeft staat een maatstreepje (zie afbeelding hieronder). Probeer het buisje te vullen tot dit maatstreepje. Als dit niet lukt, probeer dan ten minste 10-20 druppels bloed op te vangen in het buisje.

Opvangbuisje

Ik krijg geen bloed uit mijn vinger, zijn er nog tips?

De beste prikplek is de middel- of ringvinger aan de hand die u niet gebruikt om te schrijven. Prik aan de zijkant van de top van de vinger voor goede doorbloeding. Voor het prikken helpt het om uw hand een paar minuten in warm water te houden of te zwaaien met uw armen of trap te lopen. Hierdoor wordt de doorbloeding in uw vingers verbeterd en kunt u makkelijker (genoeg) bloed uit uw vinger krijgen. Nadat u in uw vinger heeft geprikt, drukt u met een andere vinger vlak naast de prikplaats om de bloeddruppels op gang te brengen. Houdt de vinger waarin u geprikt heeft hierbij naar beneden. Het kan even duren voordat een druppel bloed tevoorschijn komt, dit is normaal. Het helpt vaak om een wrijvende beweging naar uw vingertop te maken. Deze en andere instructies kunt u ook terugvinden in het formulier “Instructies voor afname van vingerprikbloed” die u bij uw bloedafname pakketje heeft ontvangen. Bekijk ook dit voorbeeldfilmpje van hoe u een vingerprikje afneemt.


Ontvang ik een uitslag van mijn vingerprik?

In het bloed van de vingerprik kunnen we bepalen of u een corona-infectie heeft gehad. Na de vaccinatie kunnen we bepalen hoe goed u gereageerd heeft op de vaccinatie. Bent u deelnemer, dan kunt u in de VASCO app onder ‘data’ per vingerprikmoment uw uitslag zien. Meer informatie over  uw uitslag vindt u hier.


Wanneer moet ik bloed afnemen? Ik word volgende week gevaccineerd. Moet ik wachten tot na mijn vaccinatie met het afnemen van mijn vingerprikje?

U kunt meteen het vingerprikje doen en het bloed opsturen. Ook als u binnenkort een vaccinatie afspraak heeft staan. 

Vaccinatie

Ik weet niet meer welk vaccin ik gekregen heb, wat nu?

U kunt dit vinden op u vaccinatiekaart of via mijn.rivm.nl/vaccinaties.

Variantbepaling

Wat is sequencing of variantbepaling?

Met sequencing wordt gekeken naar de bouwstenen van het erfelijk materiaal van het virus. Door te kijken hoe het virus is opgebouwd kun je kenmerkende ‘bouwsteentjes’ van een variant herkennen. Zo kunnen we zien of en hoe het virus verandert en kunnen we vaststellen of we extra alert moeten zijn op bepaalde varianten. Ook zien we welke virusvarianten van elkaar afstammen en hoe ze zich verspreiden. Dit noemen we fylogenetisch onderzoek. De uitslagen van VASCO deelnemers worden onder andere gebruikt voor de 'kiemsurveillance'. 


Wat is kiemsurveillance? 

Een virus verandert voortdurend. Ook het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2 verandert steeds een klein beetje. In het laboratorium onderzoekt het RIVM hoe het virus verandert en wat dit betekent voor de verspreiding van het virus in Nederland. Dit noemen we kiemsurveillance.
Deze kiemsurveillance is belangrijk om te weten of nieuwe varianten met extra risico’s ook snel toenemen in Nederland. Door sommige veranderingen (mutaties) kan een variant zich sneller verspreiden of worden mensen ernstiger ziek. Andere mutaties zorgen ervoor dat het virus van uiterlijk verandert, waardoor het minder goed wordt herkend door het afweersysteem na een eerdere infectie of na vaccinatie. Meer informatie over kiemsurveillance vindt u hier

Tot wanneer kan ik de positieve zelftest insturen? 

Wij vragen u de zelftest binnen 5 dagen na afname op te sturen. Zo hebben wij een zo actueel mogelijk beeld van het voorkomen van de diverse varianten. Daarbij is het zo dat hoe ouder de gebruikte test is, hoe kleiner de kans dat we nog gegevens uit de test kunen halen. Vandaar dat wij u vragen de cassette binnen 5 dagen op te sturen.

Ik heb een positieve test en wil het opsturen maar ik ben het kaartje en of de retour envelop kwijt.

U kunt contact opnemen met de helpdesk. Wij zijn te bereiken op maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 13:00 uur op telefoonnummer: 030 656 99 77. Of per e-mail: vasco-rivm@juliusclinical.com


 Ik ben vergeten het kaartje met de barcode in de envelop te stoppen, wat nu?

Dat is jammer omdat de variant uitkomst nu niet gekoppeld kan worden aan de andere gegevens die we in het onderzoek verzamelen. Helaas kunnen we dit verder niet corrigeren.

Krijg ik een uitslag van de variant bepaling?

VASCO deelnemers krijgen geen uitslag van de variant bepaling. De uitslagen van VASCO deelnemers worden onder andere gebruikt voor de 'kiemsurveillance'. De resultaten hiervan kunt u vinden op: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/virus/varianten.

Moet ik ook een negatieve zelftest insturen? 

Nee, een negatieve test hoeft u niet in te sturen. Daar kan niets uit geanalyseerd worden.

Mag mijn gezinslid als niet-deelnemer aan de studie ook een positieve zelftest opsturen?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. 


Kan ik de zelftest in een gewone envelop opsturen?

Ja, u kunt de zelftest (cassette/testkaart) in de bijgevoegde retourenvelop met de blauwe band naar het RIVM sturen. Als u dat prettig vindt, kunt u de zelftest in een klein zakje doen, maar dit is niet noodzakelijk.