Schurft (scabiës) is een besmettelijke huidaandoening.  Lees hier meer over de aandoening en over de symptomen van schurft. 

Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt (scabiësmijt). Dit is een klein beestje dat je niet met het blote oog kunt zien. De mijt graaft gangetjes in de oppervlakte van je huid en legt daar eitjes. Je huid geeft vervolgens allergische reactie op de mijt, waardoor je jeuk krijgt. Lees meer over de schurftmijt.

Scabiës crustosa: een ergere vorm van schurft

Naast de 'gewone vorm' van schurft, kunnen sommige mensen een ergere vorm van schurft krijgen, bijvoorbeeld mensen met een minder goede gezondheid. Zij dragen dan veel mijten bij zich en zijn erg besmettelijk. Bij deze vorm van schurft, scabiës crustosa, zijn meer maatregelen nodig dan bij gewone schurft. Een dermatoloog moet deze diagnose bevestigen. Meer informatie is te vinden in de factsheet over scabiës crustosa.

Welke klachten heb je bij schurft?

Je herkent schurft aan de volgende klachten:

  • Jeuk die steeds erger wordt. Je kunt overal op je lichaam jeuk krijgen, vooral als het warm is en ’s nachts. De jeuk is een allergische reactie op de mijt, de eitjes en de poep van de mijt.
  • Blaasjes, rode bultjes of schilfers op de handpalm, tussen de vingers, op de polsen, ellebogen, voeten en de geslachtsdelen.
  • Soms zie je rode streepjes op je huid. Dat zijn de gangetjes die de mijt graaft.
  • Kinderen tot 4 jaar kunnen ook jeuk en bultjes op het hoofd krijgen.

Heb je voor het eerst schurft? Dan is de tijd tussen besmet raken en klachten 2 tot 6 weken. Heb je al eens schurft gehad, dan kan de jeuk al na een paar dagen beginnen. 

Afbeelding: close-up van huid met schurft

Lees wat je moet doen als je schurft hebt

Zeker weten of het schurft is

Om zeker te weten of je schurft hebt, ga je naar een huisarts of dermatoloog. De arts onderzoekt je huidschilfers onder de microscoop om te kijken of er mijten en eitjes in de huidschilfers zitten. Soms gebruikt de arts een PCR polymerase chain reaction (polymerase chain reaction)-test om aan te tonen of er mijten in huidschilfers zitten. 
Schurft gaat niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk dat je je laat behandelen. Oók om te voorkomen dat de klachten uitbreiden en je anderen besmet. Je bouwt geen weerstand op tegen schurft. Je kunt dus meerdere keren schurft krijgen.
Schurft komt in de winter vaker voor dan in de zomer.

Kan ik met schurft naar werk of school?

Je kunt gewoon naar je werk of naar school. Heb je op je werk of op school vaak of lang intensief huidcontact met andere mensen? Wacht dan met werken tot 12 uur na de behandeling. Overleg dit altijd met je leidinggevende, bedrijfsarts of mentor.

De schurftmijt 

De schurftmijt lijkt op een spinnetje. Hij heeft een ovaal, wit lichaam en 8 poten. De rug van de mijt heeft borstels en stekels die helpen bij het graven van een gangetje in de huid. De schurftmijt is kleiner dan 0,5 mm en is alleen onder de microscoop te zien. 
Een schurftmijt kan in de huid 4 tot 6 weken oud worden. Buiten het menselijk lichaam gaan de meeste mijten na 3 dagen dood. Het moet dan wel kamertemperatuur zijn (meer dan 18 ºC), anders kan de mijt langer overleven.