De Regionaal Veterinair Consulenten (RVC (regionaal veterinair consulenten)) en Alimentair Consulenten (AC (alimentair consulent)) werken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)). De NVWA is toezichthouder op de voedselproductieketenen heeft een belangrijke rol bij bronopsporing en bestrijding en preventie van infectieziekten.
De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)-consulenten zorgen in samenwerking met de RAC (Regionale Arts Consulenten) voor afstemming tussen de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en de NVWA en voor de versterking van de regionale humaan-veterinair en humaan-alimentair samenwerking.
De RVC (regionaal veterinair consulenten)’ers zijn toezichthoudende dierenartsen, opgeleid als specialisten diergezondheid.
AC (alimentair consulent)’ers zijn deskundigen in levensmiddelenmicrobiologie en voedselveiligheid en zijn georganiseerd in het Expertisecentrum voedselvergiftiging.