Mesh-implantaten zijn implantaten die blijvend in het lichaam worden geplaatst, bijvoorbeeld bij de behandeling van een liesbreuk of een verzakking in het bekkenbodemgebied. Dit soort implantaten worden ook wel 'matjes' of 'bandjes' genoemd. Chirurgen plaatsen ze al ruim 50 jaar om zacht weefsel te verstevigen. Ze hebben door de jaren heen een ontwikkeling doorgemaakt. Zo is de weving van het materiaal in een matje veranderd, is de dichtheid van het materiaal veranderd en zijn mesh-implantaten kleiner en lichter geworden.

Typen mesh-implantaten

Er zijn verschillende typen mesh-implantaten voor verschillende aandoeningen. Denk onder andere aan liesbreukmatjes, bekkenbodemmatjes en plasbuisbandjes. In de afbeeldingen hieronder is aangegeven waar in het lichaam en welke arts ze plaatst. Deze indeling is afgestemd met medisch specialisten uit verschillende disciplines, zoals heelkunde, gynaecologie en urologie.

Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie.

Verzakkingen

Afbeelding van een figuur met twee stippen in de onderbuik. Bij de ene stip staat de tekst Verzakking van de darm. De chirurg is de specialist die dit behandelt. Bij de andere stip staat Verzakking van de vagina. De (uro-)gynaecoloog is de specialist die een verzakking van de vagina behandelt.

Bij een verzakking van de darm is de chirurg de specialist. Bij verzakking van organen via de vagina is de (uro-)gynaecoloog de specialist.

Incontinentie

Afbeelding van een figuur met een stip in de onderbuik (blaas). De (uro-)gynaecoloog of de uroloog zijn specialisten bij stress urine-incontinentie.

Bij stress-urine-incontinentie zijn de (uro-)gynaecoloog of de uroloog de specialisten.

Breuken

Afbeelding van een figuur met de volgende type breuken: een liesbreuk, thoraxwanddefecten, middenrifbreuk of buikwandbreuken, zoals littekenbreuk, navelbreuk of parastomale breuk. De chirurg is de specialist die deze breuken behandelt.

Bij de volgende typen breuken is de chirurg de specialist: liesbreuken, thoraxwanddefecten, middenrifbreuken of buikwandbreuken, zoals een littekenbreuk, navelbreuk of parastomale breuk.

Langdurige gezondheidsklachten

Mensen die een mesh-implantaat hebben, kunnen na plaatsing langdurig gezondheidsklachten ervaren. Lees er op deze pagina meer over. Daarnaast is een brochure gemaakt voor mensen die na plaatsing langdurig klachten ervaren.
 

Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten

Heeft u gezondheidsklachten en denkt u dat uw implantaat de oorzaak is? Meld dat dan bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI). Door klachten tijdig te melden, krijgen we bijwerkingen van implantaten eerder in beeld.