Er kunnen redenen zijn waarom u later wilt meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, of waarom het niet nodig is om mee te doen.

Later meedoen

Als u zwanger bent of net bevallen kunt u beter niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Een uitstrijkje tijdens de zwangerschap kan soms leiden tot ongemakken zoals bloedverlies. Als u geen klachten heeft, dan kunt u het beter uitstellen tot na de zwangerschap.

Heeft u wel klachten, zoals ongewone afscheiding of bloedingen vlak na seks, neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts kan samen met u beoordelen of een uitstrijkje maken toch zinvol is. Dit is niet schadelijk.

Vanaf 6 weken na de zwangerschap kunt u weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek.

Er zijn ook andere redenen om later mee te doen. Uitstellen kan ook wanneer u bijvoorbeeld voor een paar maanden in het buitenland bent. U kunt doorgeven aan Bevolkingsonderzoek Nederland wanneer u een nieuwe uitnodiging wilt ontvangen.

Niet meedoen

Baarmoederhals is volledig verwijderd

U loopt geen risico op baarmoederhalskanker als uw baarmoederhals volledig is weggehaald. Deelnemen aan het bevolkingsonderzoek is niet nodig. Twijfelt u of uw baarmoederhals volledig is verwijderd? Neem dan contact op met uw huisarts.

DES-dochter

Als u een DES diëthylstilbestrol is een kunstmatig vrouwelijk hormoon (diëthylstilbestrol is een kunstmatig vrouwelijk hormoon)-dochter bent, is het beter om niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Het onderzoek op HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) is voor u onvoldoende. Een uitstrijkje van de baarmoederhals en de vagina is iedere twee jaar noodzakelijk. Dit uitstrijkje wordt getest op afwijkende cellen. Neem contact op met uw huisarts om dit te bespreken. Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.descentrum.nl.

Veelgestelde vragen over later of niet meedoen

U kunt dit doorgeven via Mijn Bevolkingsonderzoek met uw DigiD Digitale Identiteit (Digitale Identiteit). U kunt ook bellen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Nederland of een e-mail sturen. De gegevens van Bevolkingsonderzoek Nederland kunt u vinden op uw uitnodigingsbrief of op hun landelijke website.

Ja, neem hiervoor contact op met Bevolkingsonderzoek Nederland. Meer informatie vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.