Hepatitis C geeft een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis C-virus. Mensen kunnen ongemerkt besmet zijn en pas na jaren klachten krijgen. Het hepatitis C-virus wordt vooral overgedragen via besmet bloed. 

Wat is hepatitis C? 

Het hepatitis C-virus wordt vooral via bloed overgedragen. Sinds 1992 controleren bloedbanken het bloed en bloedproducten op hepatitis C. Het hepatitis C-virus veroorzaakt in eerste instantie een (meestal ongemerkte) acute infectie. Deze gaat bij 80% van patiënten over in een chronische infectie.

Wat zijn symptomen van hepatitis C?

Acute hepatitis C
Een besmetting met het hepatitis C-virus geeft meestal geen aanleiding tot ziekteverschijnselen. Symptomen zoals geelzucht zijn tijdens de acute ontsteking bij minder dan 10% van de mensen aanwezig. Slechts bij hoge uitzondering geeft de ziekte in de acute fase aanleiding tot levensbedreigende complicaties.

Chronische hepatitis C
In ongeveer 80% van de patiënten gaat hepatitis C over in chronische hepatitis. De infectie blijft dan langer dan 6 maanden bestaan. Omdat chronische hepatitis C in de loop van vele jaren de lever kan aantasten, is regelmatige controle noodzakelijk.  Bij deze mensen blijft het hepatitis C-virus sluimerend aanwezig, zonder ziekteverschijnselen te veroorzaken. Deze groep wordt ‘drager’ van het virus. Hun bloed blijft besmettelijk voor mensen in hun omgeving. Het grootste gevaar is dat deze chronische hepatitis kan leiden tot levercirrose (20% van de gevallen) en soms ook tot leverkanker. Dit kan tot de dood leiden.

Besmetting en preventie van hepatitis C

Bloedcontact en onzorgvuldig gebruik van drugsspuiten zijn de belangrijkste manieren waarop mensen besmet raken met het hepatitis C-virus. Het hepatitis C virus werd vroeger vooral overgedragen bij transfusies met besmet bloed of besmette bloedproducten, gebruik van besmette chirurgische instrumenten of naalden. Tegenwoordig komt dat in Nederland niet meer voor. Besmetting via seksueel contact kan voorkomen tijdens hoog seksueel risicogedrag bij mannen die seks hebben met mannen (MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen)), zoals onbeschermd anaal seksueel contact.

Chronische hepatitis C is goed te behandelen met medicijnen. De medicijnen zijn de laatste jaren sterk verbeterd, met meer kans op genezing en minder bijwerkingen. Heeft iemand hepatitis C gehad, dan is er geen bescherming opgebouwd tegen een nieuwe besmetting met het hepatitis C-virus.

Vaccinatie

Er is nog geen vaccin beschikbaar tegen hepatitis C.

Hoe vaak komt hepatitis C voor? 

Waarschijnlijk is minimaal 2% van de wereldbevolking besmet met het hepatitis C-virus. In Nederland hebben ongeveer 28.000 mensen (0,2 % van de totale bevolking) dit virus bij zich. Bij mensen afkomstig uit andere delen van de wereld, zoals Azië, Afrika, het Middellandse Zeegebied, Zuid-Amerika en Oost-Europa komt het iets vaker voor.

Patiëntervaring hepatitis C

(Beeldtitel: Hepatitis C.)

HANS SCHMITS: Ik heb altijd in de tuinbouw gewerkt in de fruitteelt met name, en altijd veel buiten gewerkt altijd veel handwerk moeten doen, ook veel krachtig handwerk, zoals snoeien.
Ik heb daar toch wel wat gewrichts gewoon wat artrose in m'n hand aan overgehouden, en wat gewrichtspijnen.
Zodoende kwam ik eigenlijk bij de reumatoloog, met dat te vertellen en dat hij dus zei van: Ik ga je leverwaarden nog een keer controleren ook.
En toen kwam dus eruit dat er iets helemaal mis was met mijn lever.
Later bleek dus dat hepatitis C te zijn.
Ik voelde me niet slecht. Ik had gewoon last van m'n gewrichten maar dat had in principe verder niks met m'n ziekte te maken.
Ik kreeg één keer in de week een injectie met interferon.
Ik kreeg daarbuiten, had ik iets van dertien tabletten per dag die ik in moest nemen.
De bijverschijnselen waren gewoon gigantische vermoeidheid, bloedarmoede daar kwam dan ook de vermoeidheid vandaan ja, hangerig, als ik naar de wc moest lopen dan vond ik dat al een heel avontuur, zeg maar.
Gelukkig ben ik daar goed en genezen uit gekomen.
Ik heb nu een normaal, goed leven.
Tegenwoordig wordt deze behandeling dus niet meer gegeven omdat er een veel kortere behandeling is, met veel minder bijverschijnselen.
BAS BOOGMANS: Hepatitis C is een besmettelijke leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus.
Er zijn verschillende soorten hepatitis.
Hepatitis C komt niet veel voor in Nederland.
U kunt hepatitis C krijgen door contact met besmet bloed.
Besmet bloed kan in aanraking komen met een wondje in de huid of met de slijmvliezen van mond, neus, ogen, anus of geslachtsorganen.
U kunt besmet raken door onveilige, ruwe seks of door een prik met een besmette naald.
Ook via een scheermesje of een tandenborstel waar besmet bloed op zit kunt u hepatitis C krijgen.
Een klein deel van de mensen die een infectie oploopt, krijgt klachten.
Deze klachten kunnen zijn: koorts, misselijkheid een grieperig gevoel en buikpijn. Soms wordt de huid geel.
Sommige mensen genezen vanzelf, zonder behandeling.
Zij raken het virus kwijt en zijn dan niet meer besmettelijk.
De meeste mensen blijven het virus bij zich dragen als ze niet behandeld worden.
Zij blijven besmettelijk. De lever blijft ontstoken.
We noemen dit een chronische leverontsteking.
Hierdoor kan de lever ernstig beschadigd raken.
Er zijn medicijnen om hepatitis C te behandelen.
De behandeling gebeurt meestal in een speciaal hepatitis-behandelcentrum in een ziekenhuis.
Met behandeling is de kans groot dat het virus verdwijnt.
De kans op ernstige leverbeschadiging wordt daarmee kleiner.
Je gaat toch meer dingen relativeren.
Ook als je je gewoon elf maanden aan een stuk echt dood- en doodberoerd voelt.
Dan ga je de dingen toch iets anders bekijken.
Voor mij heeft het nog één voordeel opgeleverd.
Ik ben gestopt met roken, en wel van de ene dag op de andere dag.

(Beeldtekst: In samenwerking met Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hepatitis C. Thuisartsfilm van thuisarts.nl.)

RUSTIGE MUZIEK