Voorkom infecties, uitgerekend nu!

Sommige infecties kunnen nare gevolgen hebben voor de zwangere en het ongeboren kind. Een paar eenvoudige leefregels helpen om een aantal infecties te voorkomen. In bijgaande brochure is te lezen hoe infectieziekten voorkomen kunnen worden.

Zie ook: Zwangerschap en infectieziekten

Gerelateerde onderwerpen


  • Ziekte van Lyme

    Elk jaar worden zo’n 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen door mensen. Ongeveer 27.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme, waarvan 1000 tot 1500 mensen langdurige klachten houden.



  • Blaasontsteking

    Een blaasontsteking is een infectie van de blaas. Klachten bij blaasontsteking zijn: vaker aandrang voelen om te plassen, branderig gevoel na het plassen, troebele urine die anders ruikt en in sommige gevallen bloed in de urine.



  • Candida

    Candida is een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels. Een gist die vaak bij de mens wordt aangetroffen is de Candida albicans



  • Chlamydia

    Chlamydia is een soa die wordt veroorzaakt door een bacterie (Chlamydia trachomatis). De bacterie veroorzaakt infectie van de urinebuis, baarmoederhals, endeldarm of keel. De infectie kan zich uitbreiden naar de bijballen, baarmoeder of eileiders.



  • Cytomegalovirusinfectie

    Het cytomegalovirus (CMV) kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Dit virus komt vaak voor in speeksel en urine van kleine kinderen. Goede hygiëne is daarom belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan handen wassen (met zeep) na het afvegen van snot en na het verwisselen van luiers. Ook is het niet verstandig om bestek en eten te delen, of de speen van je kind in je eigen mond te stoppen.



  • Varicellazostervirus

    Het varicellazostervirus kan waterpokken en gordelroos veroorzaken. Het virus is van mens op mens overdraagbaar.



  • Toxoplasmose

    Een eencellige parasiet, Toxoplasma gondii, veroorzaakt de zeer algemeen voorkomende infectieziekte toxoplasmose. Vrijwel alle diersoorten en de mens kunnen besmet raken. De parasiet kan zitten in ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees. 



  • Tuberculose

    Tuberculose (tbc) is een infectieziekte die je krijgt door een bacterie. Meestal zit tuberculose in de longen. Longtuberculose kan besmettelijk zijn. Tuberculose kan ook in andere delen van het lichaam voorkomen (botten, lymfeklieren, wervels). De ziekte is goed te behandelen met verschillende medicijnen. De behandeling duurt minimaal 6 maanden.



  • Hepatitis A

    Hepatitis A is an acute liver disease caused by Hepatitis A virus.



  • Hepatitis B

    Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. De overdracht kan plaatsvinden van moeder op kind bij de geboorte, door seksueel contact of contact met bloed.



  • Hepatitis C

    Hepatitis C geeft een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis C-virus. Mensen kunnen ongemerkt besmet zijn en pas na jaren klachten krijgen. Het hepatitis C-virus wordt vooral overgedragen via besmet bloed. 



  • Herpes labialis (koortslip)

    Koortslip, ook wel herpes labialis genoemd, is een veel voorkomende besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. De verschijnselen van een koortslip kunnen regelmatig terugkeren omdat het virus in het lichaam aanwezig blijft.







  • Waterpokken

    Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte. Het komt voornamelijk voor bij kinderen.  Bij waterpokken ontstaan er blaasjes op de huid.



  • Wilde knaagdieren en zoönosen

    Wilde knaagdieren kunnen ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën of parasieten bij zich dragen. Mensen kunnen daar ziek van worden. Dit worden zoönosen genoemd. Op deze pagina vind je meer informatie over welke ziektes je kunt krijgen van wilde knaagdieren.





  • Ziek door dier

    Contact met dieren is vaak leuk en goed voor je gezondheid. Mensen die omgaan met dieren hebben minder last van stress en gaan minder vaak naar de huisarts. Knuffelen met de konijnen, wandelen en spelen met de hond of samen naar de kinderboerderij geeft gezelligheid en een goed gevoel.  Soms kunnen mensen ook ziek worden van dieren. Dieren kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen waar mensen ziek van kunnen worden. Zulke ziektes noemen we zoönosen. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Lyme (via een tekenbeet) of de kattenkrabziekte (via een beet of krab van een kat). 



  • Ziekte van Lyme

    Elk jaar worden zo’n 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen door mensen. Ongeveer 27.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme, waarvan 1000 tot 1500 mensen langdurige klachten houden.



  • Vijfde ziekte

    Vijfde ziekte, ook wel erythema infectiosum genoemd, is een besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door het parvovirus B19. Een deel van de infecties verloopt zonder ziekteverschijnselen. De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen varieert van 1 tot 3 weken.





  • Gordelroos

    Gordelroos wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus veroorzaakt ook waterpokken. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. Zowel bij gordelroos als bij waterpokken ontstaan er blaasjes op de huid. Voornamelijk kinderen krijgen waterpokken terwijl ouderen vaker gordelroos ontwikkelen.





  • Malaria

    Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten. Deze kunnen het lichaam binnenkomen tijdens een muggenbeet. Malaria veroorzaakt koorts, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn. Malaria komt regelmatig voor in Nederland. Het gaat dan om mensen die de ziekte in (sub)tropen hebben opgelopen.



  • MRSA

    MRSA staat voor meticilline-resistente Staphylococcus aureus. In de volksmond staat het bekend als de 'ziekenhuisbacterie' omdat het vooral in ziekenhuizen uitbraken veroorzaakt. De MRSA bacterie is ongevoelig (resistent) voor een behandeling met antibiotica die lijken op het middel meticilline, een groep middelen die veel gebruikt wordt. MRSA bacteriën zijn onderdeel van de bijzonder resistente micro-organismen (BRMO).



  • Leptospirose

    De ziekte van Weil is een van dier op mens besmettelijke ziekte die ernstige gevolgen kan hebben. Over de hele wereld komt de ziekte voor, maar in Nederland is de aandoening zeldzaam. Sinds 2014 zien we een toename van meldingen van de ziekte van Weil. Waar de stijging door komt is nog niet duidelijk. Mogelijk spelen meerdere factoren een rol; de milde winters kunnen leiden tot een toename van ratten en muizen, evenals een toename van waterrecreatie door warme zomers.



  • Listeriose (Listeria)

    Listeriose is een zeldzame infectieziekte in Nederland. Mensen krijgen het door een bacterie: de listeriabacterie. Deze bacterie zit meestal in voedsel maar kan ook in dieren, in de grond, in water of op groenten zitten.







  • Q-koorts

    Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan (zoönose). Schapen, geiten en runderen vormen de belangrijkste bron. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar.