Nieuwsbrief VoedingJaargang 8, Editie 1, 25 januari 2022 |
| | De Nieuwsbrief Voeding houdt u op de hoogte van onderzoek, publicaties en informatie van het RIVM op het gebied van voeding. | Hogere innames vitamine A en D door margarines | | In Nederland zijn afspraken tussen overheid en producenten gemaakt om margarines en andere plantaardige vetten te verrijken met vitamine A en D. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat een groot deel van de Nederlanders deze vetten consumeert en deze groep gebruikers ook een hogere vitamine A- en D-inname heeft dan niet-gebruikers. Daarnaast worden deze vetten vaak met andere microvoedingsstoffen verrijkt, wat resulteert in hogere innames van deze voedingsstoffen. Hierdoor dragen de vetten bij aan een lager risico op innames onder de norm voor vitamine A, B2, B6, B12, E en folaat. | | | | Vrijwillige verrijking: hogere innames nutriĆ«nten | | De meeste voedingsmiddelen in Nederland mogen verrijkt worden met vitamines en mineralen, zonder specifieke regels. Dit wordt vrijwillige verrijking genoemd. Onderzoek van het RIVM laat zien dat gebruikers van deze vrijwillig verrijkte voedingsmiddelen hogere microvoedingsstof innames hebben dan niet-gebruikers. Dit leidt tot lagere risico's op innames onder de behoefte. Aan de andere kant blijkt uit het onderzoek dat deze voedingsmiddelen meestal niet in de Schijf van Vijf vallen en daarmee niet passen in een gezond voedingspatroon. | | | | Inname van elementen via voedsel door kinderen van 1 en 2 jaar | | Elementen zijn stoffen die onder andere in voedsel voorkomen. Voorbeelden van deze elementen zijn arseen, lood, koper en ijzer. Deze elementen kunnen negatieve effecten hebben op de gezondheid. Samen met Wageningen Food Safety Research en Bureau Risicobeoordeling & onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzocht het RIVM de inname van 47 elementen door kinderen van 1 en 2 jaar. De inname van de meeste elementen is laag. Voor een aantal is de inname mogelijk te hoog, zoals voor arseen en lood. De inname van mangaan was ook hoog, maar het is niet duidelijk of dit een reden voor zorg is. | | | | Voedselgerelateerde uitbraken in Nederland | | Een groot aantal ziekteverwekkers kan ziekte veroorzaken via een breed scala aan voedselproducten. Analyse van voedselgerelateerde uitbraken door het RIVM laat zien dat de ziekteverwekker en de voedselbron meestal onbekend blijven. In totaal werden er in de periode 2006-2019 5.657 uitbraken met 27.711 zieken geregistreerd. Hiervan was voor 88,2% de ziekteverwekker onbekend. Norovirus, Salmonella en Campylobacter werden het vaakst in verband gebracht met voedselgerelateerde uitbraken. Bacillus cereus werd het vaakst gevonden bij uitbraken met een bevestigde voedselbron. | | | | Inname van chloraat via voedsel door kinderen van 1 en 2 jaar | | Chloraat kan via meerdere routes in voedsel terechtkomen, bijvoorbeeld door de desinfectie van het water dat wordt gebruikt bij de productie van voedsel en drinkwater. Het RIVM berekende hoeveel chloraat Nederlandse kinderen van 1 en 2 jaar binnen kunnen krijgen via voedsel en drinkwater. De berekende innamen waren lager dan de innamen waarboven chloraat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Er is daarom geen reden tot zorg voor kinderen van 1 en 2 jaar op basis van de gebruikte concentraties van chloraat in voedsel en drinkwater. Deze beoordeling is uitgevoerd binnen het Front Office Voedsel- en Productveiligheid. | | | | Hulp gevraagd voor jodiumonderzoek bij zwangere vrouwen omgeving Nijmegen en Maastricht | | Werkt u met zwangere vrouwen? Misschien wilt u deze dan wijzen op JOZO: Jodium in Zwangere vrouwen Onderzoek. Jodium is belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Met dit onderzoek willen we te weten komen of zwangere vrouwen voldoende jodium binnen krijgen. Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar vrouwen die maximaal 12 weken zwanger zijn van 1 kind. Het onderzoek vindt plaats in Nijmegen en Maastricht. Via de link vind u meer informatie en contactgegevens van de onderzoekers. | | | | Webinar Special RIVM: Voeding en Duurzame Zorg | | Een gezond voedingsaanbod in zorginstellingen draagt bij aan de gezondheid van zowel patiënten, bezoekers en medewerkers. Gezonde voeding verhoogt de kwaliteit van leven en kan een belangrijke rol spelen in de eigen regie van patiënten en cliënten. Gezonde voeding kan ook ziekte voorkomen of herstel versnellen. De Green Deal Duurzame Zorg organiseert in samenwerking met het RIVM een ‘Webinar Special’ over Voeding & Duurzame Zorg op 17 februari 2022 van 15.00 tot 16.30 uur. | | | | |