Nieuwsbrief VoedingJaargang 7, Editie 4, 1 juni 2021 |
| De Nieuwsbrief Voeding houdt u op de hoogte van onderzoek, publicaties en informatie van het RIVM op het gebied van voeding. | Effecten en lessen van 12 jaar preventief gezondheidsbeleid | De initiatieven Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) en Sport en Bewegen in de Buurt hebben vermoedelijk de groei van het aantal mensen met overgewicht afgeremd. Waarschijnlijk is er meer gezondheidswinst te bereiken door ook de voedselomgeving gezonder te maken. Dit is één van de effecten en lessen die het RIVM ziet op basis van onderzoek naar het preventief gezondheidsbeleid tussen 2006 en 2018. | | | Geschatte inname zout en suiker nog te hoog ondanks afspraken overheid met voedingsindustrie | Het Ministerie van VWS maakt vanaf 2014 afspraken met de voedingsindustrie om ervoor te zorgen dat Nederlanders minder zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) via voedsel binnenkrijgen. Het RIVM doet regelmatig onderzoek naar het geschatte effect van dit Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Uit het laatste onderzoek blijkt dat fabrikanten stappen hebben gezet: producten bevatten iets minder zout en suiker. Met de huidige afspraken krijgen volwassenen - bij een zelfde consumptie - gemiddeld per dag bijna 0,5 gram minder zout en 7,5 gram minder suiker binnen. | | | Witte kleurstof E 171 titaandioxide: nieuwe inzichten over voedselveiligheid | Het RIVM doet al sinds 2012 samen met anderen onderzoek naar de mogelijke risico’s van titaandioxide (E 171) in voedsel. Nederland heeft de resultaten en adviezen uit dit onderzoek bij de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA onder de aandacht gebracht. EFSA heeft op basis van deze en andere studies de veiligheid van E 171 opnieuw beoordeeld. EFSA concludeert dat het niet zeker is dat het gebruik van E 171 in voedsel veilig is. De Europese Commissie wil daarom het gebruik van E 171 in voedsel verbieden. | | | Gezond eten van invloed op cognitieve functies | Het volgen van de Richtlijnen Goede Voeding gaat gepaard met betere cognitieve functies, zoals geheugen en verwerkingssnelheid. Uit onderzoek van het RIVM binnen de Doetinchem Cohort Studie blijkt dat de cognitieve functie van een 65-jarige die gezond eet gelijk is aan de functie van een 63-jarige die minder gezond eet. Daarnaast gaat de cognitieve functie van de groep die gezond eet ook nog eens 7% minder snel achteruit. | | | Zeewierconsumptie in Nederland | Het lijkt alsof steeds meer mensen in Nederland zeewierproducten eten. Het RIVM heeft de consumptie van zeewier nu voor het eerst onderzocht. Het blijkt dat ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking regelmatig producten met zeewier eet. Zeewier wordt door alle lagen van de bevolking gegeten. De meeste zeewier wordt gegeten in de vorm van chips/kroepoek, wraps, noedels, spaghetti of als zeewiersalade. Sushi is ook populair maar bevat weinig zeewier. De NVWA gaat de resultaten gebruiken om de voedselveiligheid van producten met zeewier te beoordelen. | | | De validiteit van voedingsdagboek-apps | Voedingsdagboek-apps voor de smartphone zijn populair. De validiteit ervan is echter vaak onbekend. Onderzoekers van het RIVM en de Wageningen Universiteit deden een systematisch literatuuronderzoek en vonden 14 validatiestudies, gepubliceerd in de periode 2013-2019. Met 11 studies voerden ze een meta-analyse van de energie-inname uit. Hieruit bleek dat de apps de energie-inname gemiddeld zo’n 200 kcal/dag lager schatten dan traditionele voedingsnavraagmethoden. De onderzoekers onderstrepen het belang van goede validering. | | | Hoe gezond eten Nederlandse peuters? | Met gegevens van de voedselconsumptiepeiling heeft het RIVM samen met het ErasmusMC een artikel gepubliceerd over de voedselconsumptie van peuters. Hieruit blijkt dat voor de meeste voedingsstoffen de inname toereikend is. De peuters consumeerden voornamelijk de ongezondere varianten van voedingsmiddelen, die niet binnen de Schijf van Vijf passen. Meer volgens de Schijf van Vijf eten kan positieve impact hebben op de gezondheid, ook later in het leven. | | | Verandering in de voedselconsumptie | Tussen 2007–2010 en 2012–2016 deden zich verschillende gunstige veranderingen voor in de voedselconsumptie van volwassenen in Nederland. De consumptie van rood en bewerkt vlees, alcoholische drank en zout nam af. Er werden ook enkele minder gunstige veranderingen waargenomen (zoals minder zuivel). Voor de meeste voedselgroepen waren de veranderingen vergelijkbaar voor mannen en vrouwen en voor alle leeftijdsgroepen. Bij hoger opgeleiden werd een gezonder consumptiepatroon gezien. | | | |