Validatie van het model DIVOCOSMG Mennen, MH BroekmanHet model DIVOCOS (DIspersion of VOlatile COntaminantS) is een bruikbaar model om een adequaat meetprogramma op te stellen waarmee tijdens een bodemsanering de luchtkwaliteit in de omgeving kan…13/07/2006Rapport
A diet quality score for the Netherlands?PMCM Waijers, MC OckeHet is niet mogelijk gebleken om een valide voedingsindex op te stellen waarmee de kwaliteit van de voeding van de Nederlandse bevolking in een getal kan worden uitgedrukt. Om toch aan de wens voor…13/07/2006Rapport
Naar een nieuw Nederlands voedingspeilingsysteemMC Ocke, KFAM Hulshof, MI Bakker, A Stafleu, MT StreppelDit rapport omvat een advies over de invulling van een nieuw voedingspeilingsysteem. De basis wordt gevormd door een (semi)continue gegevensverzameling onder de algemene bevolking van 4-69 jaar.…13/07/2006Rapport
Adverse health effects of cigarette smoke: aldehydes Crotonaldehyde, butyraldehyde, hexanal and malonaldehydeI van Andel, A Sleijffers, E Schenk, B Rambali, G Wolterink, G van de Werken, LAGJM van Aerts, W Vleeming, JGC van AmsterdamEr zijn meer toxicologische gegevens nodig om een goede risicoschatting van de gezondheidseffecten van aldehyden te maken. Ook moet meer onderzoek verricht worden naar de combinaties van toegevoegde…28/07/2006Rapport
Long-term immune effects of Lactobacillus casei Shirota during lactationJ Ezendam, H van LoverenVerkennend onderzoek naar de toediening van probiotica aan zuigelingen duidt op de mogelijke ontwikkeling van allergie en autoimmuniteit later in het leven. Probiotica worden in reclameboodschappen…28/07/2006Rapport
Immune effects of Lactobacillus casei ShirotaJ Ezendam, K Baken, H van LoverenVerkennend onderzoek naar de effecten van probiotica geeft aan dat er een mogelijk risico bestaat voor het ontwikkelen van auto-immuunziekten. Probiotica worden in reclameboodschappen ook wel…28/07/2006Rapport
Genetic susceptibility to Campylobacter infectionR Janssen, R de Jonge, B HoebeeDe gevoeligheid van personen voor een infectie met de Campylobacter-bacterie wordt voor een deel bepaald door genetische factoren. Welke genen hier specifiek voor verantwoordelijk zijn is nog niet…05/07/2006Rapport
EU Interlaboratory comparison study IX (2005) on bacteriological detection of Salmonella sppPA Berk, C Veenman, KA MooijmanIn 2005 werd door het Communautair Referentie Laboratorium voor Salmonella (CRL-Salmonella, Bilthoven, Nederland) het negende bacteriologische ringonderzoek georganiseerd. Deelnemers van de studie…19/07/2006Rapport
Tenth CRL-Salmonella interlaboratory comparison study (2005) on typing of Salmonella sppH Korver, HME Maas, LR Ward, DJ Mevius, KA MooijmanHet tiende ringonderzoek voor de typering van Salmonella werd in maart 2005 georganiseerd door het Communautair Referentie Laboratorium voor Salmonella (CRL-Salmonella, Bilthoven, Nederland) in…19/07/2006Rapport
Priority setting of foodborne pathogens: disease burden and costs of selected enteric pathogensJM Kemmeren, MJJ Mangen, YTHP van Duynhoven, AH HavelaarToxoplasmose veroorzaakt van zeven onderzochte voedseloverdraagbare micro-organismen de hoogste ziektelast. Dit is een voorlopige conclusie in een groot onderzoek naar ziektelast van door…13/07/2006Rapport