- Publicatiedatum
- 16/06/2008
Samenvatting
Het aantal gemelde zieken door voedselinfecties is in 2007 gestegen. Belangrijkste verwekkers van voedselinfecties waren in 2007 de bacterien Salmonella en Campylobacter en het norovirus. De meeste patienten werden getroffen door Salmonella, die ook de meeste ziekenhuisopnames veroorzaakte. De toename van het aantal voedselinfecties is voornamelijk te verklaren door een aantal omvangrijke uitbraken. Mensen kunnen een voedselinfectie oplopen door rauw of onvoldoende gaar voedsel te eten, een slechte hygiene en kruisbesmetting tijdens het bereiden en bewaren van voedsel. Blijvende aandacht voor voedselveiligheid is daarom vereist bij overheid, bij producenten, voedselleveranciers en -bereiders, en bij consumenten. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een analyse door het RIVM van de registratiecijfers van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De VWA kreeg in 2007 621 meldingen van consumenten over voedselinfecties. Dit aantal is hoger dan in 2006 (530 meldingen) en er zijn steeds meer zieken bij betrokken (van 1329 in 2006 naar 1723). Ook bij de IGZ, dat de wettelijk verplichte melding van artsen verzamelt, is deze trend zichtbaar. Het aantal meldingen van voedselinfecties bij de IGZ bleef nagenoeg gelijk, maar het aantal zieken en het aantal ziekenhuisopnames steeg. Het RIVM schat de werkelijke omvang van voedselinfecties en -vergiftigingen op 300.000 tot 750.000 gevallen per jaar. Het aantal meldingen is lager, omdat niet iedere zieke naar de huisarts gaat of de VWA informeert. Het RIVM heeft voorlichtingsmateriaal ontwikkeld om voedselvergiftigingen te voorkomen. Vanaf medio juni 2008 stellen onder andere de GGD'en en Postbus 51 deze informatie beschikbaar voor een breed publiek. In dit materiaal ligt de nadruk op hygiene tijdens het bereiden en bewaren van voedsel.
Abstract
The number of people reported ill due to a foodborne infection increased in 2007. The most important causative agents of foodborne infections were Salmonella, norovirus, and Campylobacter. Most patients were infected with Salmonella which was also the cause behind most of the hospital admissions. The increase in the number of infections is mainly due to a number of large outbreaks in the Netherlands.
Consumers can acquire a foodborne infection by eating raw or undercooked food, through poor hygiene or cross contamination during handling or stocking of food. Continuous attention should be paid to food safety by the government, producers, suppliers, handlers of food and by consumers.
These are the main conclusions from an analysis made by the RIVM based on registration data from the Food and Consumer Product Safety Authority (VWA) and the Health Care Inspectorate (IGZ). In 2007, the VWA received 621 reports from consumers about foodborne infections. This number is higher than the 530 reports in 2006, and the number of patients involved has increased from 1,329 in 2006 to 1,723 in 2007. This trend has also been noted by the IGZ where the mandatory reports from physicians are registered. Here, the number of reported foodborne infections remained stable, but the number of patients involved and the number of hospitalised patients increased. The RIVM estimates the actual number of foodborne infections and intoxications to be between 300,000 and 750,000 cases per year. The number of reports is lower because not all infected patients visit their GP or inform the VWA.
The RIVM had developed information material on how to prevent foodborne infections. From mid 2008, the Dutch local public health services (GGD) and the governmental public service information 'Postbus 51' will make this information available to the general public. This information stresses the need for proper hygiene during handling or stocking of food products.
Resterend
- Grootte
- 233KB