Go to abstract

Samenvatting

Pyrrolizidine alkaloïden (PA's) zijn stoffen die van nature in veel plantensoorten voorkomen, onder andere in kruiden. Deze stoffen zijn schadelijk als mensen ze in te grote hoeveelheden binnenkrijgen. Ze hebben kankerverwekkende eigenschappen en kunnen de lever ernstig beschadigen. Er bestaat een productnorm voor de maximaal toegestane hoeveelheid PA's in kruidenpreparaten (1 microgram per kilo). Het RIVM heeft onderzocht of de productnorm nog steeds overeenkomt met de huidige wetenschappelijke inzichten. Voor kruidenthee en voedingssupplementen met kruiden is dat het geval. Vanuit wetenschappelijk oogpunt zou voor deze productgroepen een iets minder strenge norm mogelijk zijn (5 microgram per kilo). Maar vanwege de kankerverwekkende eigenschappen van PA's is het wenselijk om de blootstelling zo laag mogelijk te houden. Behalve voor kruidenthee en voedingssupplementen met kruiden geldt de productnorm ook voor andere levensmiddelen waaraan kruiden(extracten) zijn toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn frisdranken of snoepjes met kruidenextracten. Over de samenstelling en consumptie van deze 'overige kruidenpreparaten' is te weinig bekend om conclusies over een aanpassing van de huidige productnorm te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM waarin op basis van de huidige wetenschappelijke inzichten een risicobeoordeling is opgesteld. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Abstract

Pyrrolizidine alkaloids (PAs) are natural toxins occurring in a wide variety of plants, including herbs. When excessive amounts are ingested, these toxins are harmful to humans because PAs are carcinogenic and may cause severe liver damage. The quantity of PAs present in herbal preparations may not exceed 1 microgramme per kilo.

The Dutch National Institute for Public Health and the Environment (RIVM) has investigated whether this limit value is still in accordance with the latest scientific insights. This is indeed the case for herbal teas and food supplements containing herbs. From a scientific point of view, it is even possible to adopt a slightly less strict limit value (5 microgrammes per kilo). Because PAs are genotoxic carcinogens, however, it is advisable to minimize exposure to these toxins.

In addition to herbal teas and food supplements containing herbs, the limit value also applies to other food products and beverages containing herbs or herbal extracts, such as soft drinks or sweets containing herbal extracts. The precise composition and consumption levels of these 'other herbal preparations' are unknown, making it impossible at this time to draw any conclusions on adjusting the limit value for these types of products.

These are the main findings of a study conducted by RIVM which included a risk assessment of PAs based on the latest scientific insights. The study was commissioned by the Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority (NVWA).

Resterend

Grootte
579KB