Go to abstract

Samenvatting

Gehalten van dioxinen in koemelk van melkveebedrijven in de omgeving van dioxinebronnen, zoals afvalverbrandingsinstallaties (AVI's) en kabelbranderijen, worden sinds februari 1990 maandelijks gemeten. De gehalten worden uitgedrukt in picogrammen 2,3,7,8-TCDD toxiciteitsequivalenten (TEQ) per gram melkvet en berekend op basis van de internationale toxiciteitsequivalentie factoren (I-TEF). Dit rapport presenteert de resultaten van de metingen van dioxine in koemelk afkomstig van drie melkveebedrijven uit de omgeving van de AVR in Rotterdam (het Lickebaertgebied) voor de maanden januari t/m april 1994. De dioxinegehalten hebben een maximum bereikt in oktober 1993. Na een afname van de dioxinegehalten in de maanden november en december 1993 tot een niveau van 6.1 +/- 0.3 tot 9.2 +/- 0.9 pg TEQ/g vet, lijken de gehalten in de maanden januari t/m april 1994 zich te stabiliseren op een niveau van 5.5 +/- 0.3 tot 8.1 +/- 0.4 pg TEQ/g vet. Zij overschrijden hiermee nog steeds, op een uitzondering na, de Nederlandse warenwetnorm voor dioxinen in koemelk van 6 pg TEQ/g vet. Het tijdverloop van de dioxinegehalten in de maanden januari t/m april komt overeen met het tijdsverloop in voorgaande jaren.

Abstract

Since February 1990, dioxin levels are measured, on a regular basis, in cow's milk of dairy farms in the neighbourhood of dioxin sources such as municipal waste incinerators (MWIs) and metal reclamation plants. Levels are expressed in picograms 2,3,7,8-TCDD toxicity equivalents (TEQ) per gram of milk fat, calculated on the basis of international toxicity equivalence factors (I-TEF) for individual congeners. This report presents the results of the measurements in cow's milk of three dairy farms near the MWI of Rotterdam (Lickebaert area), the Netherlands, for the months January to April 1994. The dioxin levels reached a maximum in October 1993. After the decrease of the dioxin levels in the months November and December 1993 to a level between 6.1 +/- 0.3 and 9.2 +/- 0.9 pg TEQ/g of fat, these seem to stabilize between 5.5 +/- 0.3 and 8.1 +/- 0.4 pg TEQ/g of fat in the months January to April 1994. Except for one case, the levels still exceed the Dutch legislation level of 6 pg TEQ/g of fat. The time course of the levels from January to April 1994 parallel those observed in the preceding years.

Overig

Grootte
0MB