- Publicatiedatum
- 2022-01-12
EURL-Salmonella ringonderzoek Voedsel 2021. Detectie van Salmonella in vloeibaar ei
EURL-Salmonella ringonderzoek Voedsel 2021. Detectie van Salmonella in vloeibaar ei
Samenvatting
In 2021 organiseerde het Europese Unie Referentie Laboratorium voor Salmonella (EURL-Salmonella) een ringonderzoek voor de Salmonellabacterie in vloeibaar ei. Alle deelnemende Nationale Referentie Laboratoria voor Salmonella (NRL’s-Salmonella) hebben een goede score behaald voor het EURL-Salmonella ringonderzoek Voedsel 2021.
Sinds 1992 zijn de NRL’s voor Salmonella van de Europese lidstaten verplicht om elk jaar hun kwaliteit te laten toetsen met zogeheten ringonderzoeken. Met een van de ringonderzoeken wordt gecontroleerd of de NRL’s de Salmonella-bacterie in voedsel kunnen aantonen; dit keer in vloeibaar ei.
De laboratoria hebben een verplichte, internationale erkende analysemethode gebruikt om Salmonella in monsters vloeibaar ei aan te tonen. Elk laboratorium kreeg een pakket toegestuurd met monsters die besmet waren met twee verschillende concentraties Salmonella Enteritidis of zonder Salmonella. De monsters zijn op het laboratorium van het EURL-Salmonella kunstmatig besmet met Salmonella.
In totaal deden 33 NRL’s-Salmonella mee aan dit ringonderzoek: 28 NRL’s van 27 lidstaten van de Europese Unie en 5 NRL’s van andere Europese landen. Het EURL-Salmonella is gevestigd bij het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Abstract
In 2021, the European Union Reference Laboratory for Salmonella (EURL-Salmonella) organised a Proficiency Test for Salmonella bacteria in liquid egg. All participating National Reference Laboratories for Salmonella (NRLs-Salmonella) fulfilled the criteria of good performance for the EURL-Salmonella Proficiency Test Food 2021.
From 1992, NRLs for Salmonella of the European Member States are obliged to participate in an annual quality control, the so-called Proficiency Tests. One of these Proficiency Tests checks whether NRLs can detect Salmonella bacteria in food; in this report – in liquid egg.
The laboratories used an obligatory, internationally accepted method to detect the presence of Salmonella in liquid egg samples. Each laboratory received a package containing samples which were artificially contaminated with two different concentrations of Salmonella Enteritidis or without Salmonella. The samples were artificially contaminated with Salmonella at the EURL-Salmonella laboratory.
A total of 33 NRLs-Salmonella participated in this Proficiency Test: 28 NRLs from 27 EU Member States and five NRLs from other European countries. The EURL-Salmonella is part of the Dutch National Institute for Public Health and the Environment (RIVM).
Uitgever
- Instituut
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM
Resterend
- Grootte
- 629 kb