Mensen kunnen twijfels, zorgen, angsten en vragen over de COVID-19-vaccinatie hebben. Het is belangrijk dat zij daarover goed in gesprek kunnen gaan met (hun) zorgverleners of andere (medisch) professionals. Op deze pagina staan enkele handreikingen die in de gesprekken kunnen helpen. Inhoudelijke informatie is te vinden op de RIVM-webpagina voor professionals en de uitvoeringsrichtlijn COVID-19-vaccinatie.  


Gespreksvoering

 

  • Nascholingsvideo (geaccrediteerd): ‘Hoe voer ik een goed gesprek over vaccinatie?’
    Hoe kun je een goed gesprek over vaccinatie voeren met iemand die veel vragen of twijfels heeft, of er uitgesproken kritisch of afwijzend tegenover staat? In deze geaccrediteerde nascholing wordt gewerkt met voorbeelden uit de praktijk en geeft hoogleraar Hedwig te Molder ( VU Vrije Universiteit (Vrije Universiteit)(Vrije Universiteit) Amsterdam) concrete adviezen en tips voor het voeren van betere gesprekken over vaccinatie. 
     
  • Begin een goed gesprek
    De wensen, angsten en zorgen van mensen in de spreekkamer doen ertoe.  Op deze website lees je hoe zorgprofessionals en cliënten samen beslissen over de beste zorg en waarom dat nodig is.
  • Zo blijf je in gesprek
    Over coronavaccinatie kunnen de meningen flink verschillen. Hoe praat je met vrienden of familieleden die hier heel anders over denken dan jij? Een onderzoeker en docent gedragsverandering aan de Radboud Universiteit legt uit hoe je je elkaar ruimte geeft en in gesprek blijft.
     
  • Engaging patients (english)
    Een introductie voor medisch professionals in gesprekstechnieken. De manier waarop een gesprek over vaccinatie wordt gevoerd, kan invloed hebben op de bereidheid om vaccinatie te overwegen. 
     
  • Communicating with patients about COVID-19 vaccination (english)
    Een trainingsmodule van de WHO World Health Organization (World Health Organization) voor medisch professionals voor het voeren van een goed counselingsgesprek over COVID-19-vaccinaties.

 

Motieven en overwegingen ter kennisgeving

  • 'Voor mij geen coronavaccin'(PDF)
    Inzicht in beweegredenen van vaccinatieweigeraars en handelingsopties voor beleidsmakers en professionals. (Working Papers Maatschappelijke Impact COVID-19)
     
  • Verkenning factoren van invloed op deelname aan COVID-19-vaccinatie
    Onderzoek over welke sentimenten spelen en welke overwegingen mensen hebben bij de keuze voor een coronavaccinatie. Insteek hierbij is begrip te krijgen voor de vragen en twijfels die mensen hebben. Met de hiermee opgehaalde informatie ophalen kan de overheid transparant communiceren over de vaccinatiecampagne.