Een e-sigaret (elektronische sigaret) of vape verdampt een vloeistof die een mengsel van smaakstoffen en andere stoffen bevat. De vloeistof, of e-liquid, wordt verhit zodat er damp ontstaat die de gebruiker kan inhaleren (vapen). De vloeistof bevat geen tabak, maar meestal wel het verslavende nicotine. 

Gezondheidsrisico's

De damp van een e-sigaret bevat – net als tabaksrook – schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Het inademen van deze stoffen kan de luchtwegen irriteren of beschadigen. Gebruikers rapporteren dan ook vaak dat zij hoestklachten hebben. Ook kunnen hartkloppingen ontstaan en heeft de gebruiker een verhoogde kans op kanker. We weten nog niet goed welke andere schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik. Bovendien kan de damp die een roker van een e-sigaret uitademt ook effecten hebben op omstanders. Bij hen kunnen keel, neus en/of ogen licht geïrriteerd raken.  

Aantrekkelijke smaken 

Smaakstoffen in een e-sigaret geven de damp een lekkere smaak en verbloemen de bittere smaak van nicotine. Jongeren vinden de e-sigaret vooral aantrekkelijk door de uitgebreide keuze aan (vooral zoete) smaken. Voor niet-rokende jongeren kan een e-sigaret ook een opstapje zijn naar gewoon roken. Tabaksrokers die net beginnen met e-sigaretten waarderen vooral de tabakssmaken en de ervaring die lijkt op het roken van een gewone sigaret. 

In Nederland waren in 2017 bijna 14.000 e-liquids aangemeld met een smaak anders dan tabak. Om het gebruik onder jongeren te ontmoedigen, is de wetgeving aangepast. Sinds 1 januari 2024 mogen geen smaakstoffen meer worden toegevoegd aan e-sigaretten, behalve 16 smaakstoffen met tabakssmaak.

Aantrekkelijke modellen en verpakking

De e-sigaret is te koop in allerlei modellen en verpakkingen. De kleur, vorm en mogelijkheden van een elektronische sigaret zijn belangrijke kenmerken die de e-sigaret aantrekkelijk kunnen maken. Aantrekkelijke verpakkingen spelen ook een rol bij het beginnen met dampen. Vanaf 2025 moeten e-sigaretten een neutrale verpakking hebben, net als sigaretten, shag en sigaren.

Nicotinezouten

Sommige e-liquids bevatten nicotinezouten. Deze maken de damp minder bitter en scherp van smaak dan gewone (‘freebase’) nicotine. Hierdoor kunnen gebruikers gemakkelijker grote hoeveelheden nicotine inhaleren. Nicotinezouten worden mogelijk ook sneller opgenomen in het lichaam, waardoor de verslavende werking wordt versterkt.

Gebruik bij stoppen met roken

Mensen gebruiken e-sigaretten met nicotine vaak als hulpmiddel om te stoppen met roken. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. De meeste gebruikers van een e-sigaret blijven echter ook tabak roken. Het risico bestaat dan dat zij aan e-sigaretten verslaafd blijven nadat ze met roken zijn gestopt.