Gecombineerde Leefstijlinterventie bereikt in drie jaar bijna 40.000 deelnemers Van 2019 tot en met 2021 deden in totaal bijna 40.000 mensen mee aan de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). In 2021 waren er in totaal 22.000 nieuwe deelnemers, van wie 12.000 in de laatste vier maanden.
PFAS in de Westerschelde: Eet zo min mogelijk zelf gevangen producten Het RIVM heeft berekend hoe vaak hobbyvissers producten uit de Westerschelde kunnen eten zonder hierdoor teveel PFAS binnen te krijgen. Het gaat daarbij om vis, garnalen, oesters, mosselen en lamsoor (een zeegroente).
Nieuwe criteria voor hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). Doel hiervan is om verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen te versnellen.
Ruim een kwart amateursporters gebruikt sportsupplementen Uit onderzoek van het RIVM onder 7000 amateursporters blijkt dat een kwart tot een derde wel eens sportsupplementen gebruikt. Dit gebeurt vooral bij krachtsport, fitness, wielrennen en hardlopen.
Aandeel zout, verzadigd vet en suiker in meeste voedingsmiddelen gelijk of gedaald In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald.
Nederlanders geven aan minder te bewegen, maar voldoen nog steeds aan beweegrichtlijnen 30 tot 50 procent van de Nederlandse bevolking zegt tijdens de coronapandemie minder te zijn gaan bewegen. 15 procent is naar eigen zeggen meer gaan bewegen.
Minimum eenheidsprijs voor alcohol veelbelovend om problematisch drinken tegen te gaan De invoer van een minimale prijs per hoeveelheid alcohol in drank (minimum eenheidsprijs) blijkt in landen als Schotland en Canada goed te werken om gezondheidsproblemen door drank te verminderen. ANP
Te veel blootstelling aan PFAS in Nederland Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Dit blijkt uit recent onderzoek van het RIVM. Hierdoor kunnen er nadelige effecten op de gezondheid ontstaan.
Geschatte inname zout en suiker Nederlandse bevolking nog steeds te hoog ondanks afspraken overheid met voedingsindustrie Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vanaf 2014 afspraken gemaakt met de voedingsindustrie om ervoor te zorgen dat Nederlanders minder zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) via hun voedsel binnenkrijgen.
Cognitieve achteruitgang gaat minder snel bij mensen die gezond eten Het volgen van de Richtlijnen Goede Voeding gaat gepaard met een goede werking en het behoud van cognitieve functies, zoals geheugen en verwerkingssnelheid.