Sterke afname norovirus en rotavirus als veroorzakers maag-darminfecties in 2020 In 2020 daalde het totaal aantal gemelde maag-darm-infecties sterk ten opzichte van de jaren ervoor. De meldingen van norovirus en rotavirus namen vorig jaar het sterkste af, met respectievelijk 56% en 68% minder infecties dan in 2019.
Kosten door voedselinfecties naar schatting ruim 140 miljoen euro lager in 2020 De kosten door voedselinfecties waren in 2020 ruim 140 miljoen euro lager dan in de jaren ervoor. Dat komt neer op ruim 30 procent minder. ANP
Terechte zorgen over mentale gezondheid en middelengebruik studenten Meer dan de helft van de studenten (51%) ervaart psychische klachten. Veel studenten ervaren eenzaamheid, prestatiedruk, stress en slaapproblemen.
Mentale gezondheid jongeren: enkele cijfers en ervaringen Het aantal jongeren (12-25 jaar) dat psychisch ongezond is steeg de afgelopen 10 jaar van 7% naar 8%. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorig jaar al.
Invriezen filet americain leidt tot daling ziektelast, zorgkosten en kosten voor speciaal onderwijs Wanneer het in ons land populaire broodbeleg filet americain minimaal 48 uur bij een temperatuur van -12 graden wordt ingevroren, dan wordt een Toxoplasma infectie voorkomen.
Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend.
Mogelijk meer maag-darminfecties door maagzuurremmers In Nederland is sinds enkele jaren een toename te zien in het aantal maag-darminfecties die veroorzaakt worden door de Campylobacter-bacterie.
Toename voedselinfecties in 2012 In 2012 is een toename te zien in het aantal gemelde voedselinfecties en -vergiftigingen ten opzichte van eerdere jaren.
Hoe schoon zijn jouw handen? Op ‘Global Handwashing Day’ vragen verschillende organisaties aandacht voor het belang van het wassen van de handen. Want met schone handen voorkom je infecties.
Inzicht kosten en ziektelast voedselinfecties Naast de ziektelast die een voedselinfectie voor de patiënt veroorzaakt, heeft het RIVM voor het eerst de hiermee gepaard gaande kosten in beeld gebracht.