Gezondheidseffect van houtrook bewezen Wetenschappelijk onderzoek heeft bevestigd dat houtrook leidt tot gezondheidsklachten. Inademen van houtrook kan vooral leiden tot kortademigheid in rust en extra medicijngebruik.
Nieuwe kaarten maken gezondheidswinst door betere luchtkwaliteit inzichtelijk Op 14 maart publiceert het RIVM kaarten die laten zien wat het gezondheidseffect is van maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Maatregelen Schone Lucht Akkoord werken, doel komt in zicht Maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren hebben effect. Gemiddeld leven we in Nederland door deze maatregelen 3,5 maand langer in 2030. Het doel is een gezondheidswinst van 50% in 2030 ten opzichte van 2016.
Luchtkwaliteit verder verbeterd, daling CO2 zet door: Urgenda-doel voor 2020 gehaald In 2020 was de uitstoot van broeikasgassen 8,8 procent lager dan in 2019. In totaal is de uitstoot nu 25,5 procent lager dan in 1990. Het zogeheten Urgendadoel - een minimale afname van 25 procent vanaf 1990 is hiermee voor 2020 gehaald.
Stookalert 24 januari 2022: stook geen hout in de provincies Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg Het RIVM roept mensen op om op maandag 24 januari 2022 geen hout te stoken in de provincies Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.
RIVM-onderzoek bevestigt: Tata Steel-terrein grootste bron van PAK en metalen in de IJmond De PAKs en metalen in de leefomgeving van inwoners uit de IJmond komen voornamelijk van het Tata Steel-terrein. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM.
Minder luchtvervuiling tijdens de jaarwisseling Tijdens de jaarwisseling was er minder luchtvervuiling in vergelijking met 2020. De aanwezige wind rond middernacht heeft hier aan bijgedragen en zorgde voor redelijke ventilatie.
Sterke afname norovirus en rotavirus als veroorzakers maag-darminfecties in 2020 In 2020 daalde het totaal aantal gemelde maag-darm-infecties sterk ten opzichte van de jaren ervoor. De meldingen van norovirus en rotavirus namen vorig jaar het sterkste af, met respectievelijk 56% en 68% minder infecties dan in 2019.
Kosten door voedselinfecties naar schatting ruim 140 miljoen euro lager in 2020 De kosten door voedselinfecties waren in 2020 ruim 140 miljoen euro lager dan in de jaren ervoor. Dat komt neer op ruim 30 procent minder. ANP
Minder ziekte-uitbraken via voedsel in 2020 De NVWA en de GGD registreerden minder uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen dan in de jaren ervoor. Campylobacter, Salmonella en norovirus blijven ook in 2020 de belangrijkste veroorzakers van ziekte-uitbraken via voedsel.