Norovirus weer belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel In 2019 registreerden de NVWA en de GGD’en minder uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen dan in 2018.
Mogelijke hormoonverstorende werking butylparabeen onderzocht RIVM heeft een literatuuronderzoek verricht naar de hormoonverstorende werking van butylparabeen.
Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend.
Hormoonverstorende werking van methyl-, ethyl- en propylparabeen nog onduidelijk Het RIVM heeft literatuuronderzoek verricht naar de hormoonverstorende effecten van de drie meest gebruikte parabenen (methyl-, ethyl- en propylparabeen) en de blootstelling van consumenten aan dez
Aanwijzingen dat BPA effect heeft op immuunsysteem RIVM vroeg in maart 2016 met de publicatie van het rapport “Bisphenol A: Part 2. Recommendations for risk management” aandacht voor effecten van bisfenol A (BPA) op het immuunsysteem.
RIVM maakt overzicht mogelijke risico’s bisphenol A Het RIVM heeft een overzicht gemaakt van de mogelijke risico’s van bisphenol A (BPA) voor mens en milieu. BPA zit in veel verschillende producten en heeft effect op het hormoonsysteem.
Toename voedselinfecties in 2012 In 2012 is een toename te zien in het aantal gemelde voedselinfecties en -vergiftigingen ten opzichte van eerdere jaren.
Druggebruikers uit vaccinatieprogramma hepatitis B-risicogroepen Vanaf 1 januari 2012 wordt hepatitis B-vaccinatie van druggebruikers niet langer aangeboden in het kader van het hepatitis B-vaccinatieprogramma voor risicogroepen.
Nieuw informatiemateriaal hepatitis B Op 26 mei presenteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het kader van de landelijke Hepatitisweek de nieuwe folder en poster van het vaccinatieprogramma hepatitis B-risic
Opsporen van buikgriepvirus in voedsel verdient meer aandacht Wereldwijd moet er meer aandacht komen voor het opsporen van voedsel dat besmet is met het norovirus. Daardoor zouden veel uitbraken van deze zeer besmettelijke buikgriep kunnen worden voorkomen.