Pneumokokkenvaccinatie ouderen: informatie voor de Gezondheidsraad Vanaf het najaar van 2020 worden mensen van 60 tot en met 79 jaar in Nederland uitgenodigd om zich tegen pneumokokken te laten vaccineren.
Start uitnodigen griepprik Binnenkort valt de uitnodiging voor de griepprik weer op de mat. Met de griepprik beschermen we mensen die vanwege hun leeftijd of medische aandoening meer risico lopen om (ernstig) ziek te worden van de griep.
Breng verkoop Schijf van Vijf-producten beter in beeld In de Levensmiddelendatabank is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen of niet. Door het koppelen van deze informatie aan verkoopcijfers ontstaat er een beter beeld van de hoeveelheid verkochte Schijf van Vijf-producten.
Jaarverslag Signaleringsoverleg Voedselveiligheid 2021 In 2021 zijn in het Signaleringsoverleg Voedselveiligheid (SO-V) 73 signalen besproken en geduid. Dat staat in het jaarverslag van het SO-V. In dit Signaleringsoverleg, met daarin ook het RIVM, bespreken experts signalen van nieuwe mogelijke risico’s
Volwassenen krijgen dagelijks voldoende jodium binnen Mannen en vrouwen tussen de 18 en 70 jaar kregen in 2020/2021 per dag genoeg jodium binnen via voedsel. Dat blijkt uit RIVM-onderzoek onder volwassenen in Noord-Nederland. Wel moet de hoeveelheid per dag bij vrouwen niet verder dalen.
Moestuingewassen van Volkstuin Delta in Helmond bevatten verhoogde hoeveelheden PFAS Gewassen van volkstuinencomplex ‘Volkstuin Delta’ in Helmond bevatten meer PFAS dan gewassen uit volkstuincomplexen die niet dicht bij een PFAS-bron liggen. Toch kunnen moestuinhouders van Volkstuin Delta hun zelf geteelde groenten en fruit blijven
Gecombineerde Leefstijlinterventie bereikt in drie jaar bijna 40.000 deelnemers Van 2019 tot en met 2021 deden in totaal bijna 40.000 mensen mee aan de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). In 2021 waren er in totaal 22.000 nieuwe deelnemers, van wie 12.000 in de laatste vier maanden.
PFAS in de Westerschelde: Eet zo min mogelijk zelf gevangen producten Het RIVM heeft berekend hoe vaak hobbyvissers producten uit de Westerschelde kunnen eten zonder hierdoor teveel PFAS binnen te krijgen. Het gaat daarbij om vis, garnalen, oesters, mosselen en lamsoor (een zeegroente).
Nieuwe criteria voor hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). Doel hiervan is om verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen te versnellen.
Aandeel zout, verzadigd vet en suiker in meeste voedingsmiddelen gelijk of gedaald In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald.