Menthol maakt inhaleren tabaksrook gemakkelijker, ook als het niet te proeven is De smaakstof menthol in tabaksproducten heeft al bij minimale hoeveelheden een verzachtende werking. Zelfs als menthol niet te proeven is, maakt de stof het makkelijker om tabaksrook te inhaleren.
Forse toename van rokers die stoppen na accijnsverhoging Vanwege de prijs en om gezonder te leven, is vorig jaar 11 procent van de rokers gestopt met roken. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van het ministerie van VWS naar de effecten van de accijnsverhoging op het gedrag van rokers.
Nederlandse versie literatuurstudie gezondheidseffecten windturbines Op 29 oktober 2020 publiceerde het RIVM een overzicht en analyse van alle relevante internationale literatuur over de effecten die windturbines hebben op de gezondheid van omwonenden.
Zoete smaken maken e-sigaretten aantrekkelijk Eén van de belangrijkste aspecten die e-sigaretten aantrekkelijk maken is de diversiteit aan beschikbare smaken. Zowel rokers als niet-rokers vinden de zoete en munt-achtige smaken veel lekkerder dan tabakssmaken.
Ontmoediging gebruik van schadelijke en verslavende nicotinezakjes Het gebruik van nicotinezakjes neemt toe, maar de nicotine is verslavend en schadelijk voor de gezondheid. Daarom adviseert het RIVM het gebruik van nicotinezakjes te ontmoedigen.
Niet-verslavende sigaret technisch mogelijk, maar minder aantrekkelijk Het produceren van niet-verslavende tabak is technisch mogelijk, maar consumenten vinden het vaak minder lekker.
Smaakstoffen en weinig bewustzijn over schadelijke gezondheidseffecten maken waterpijpgebruik aantrekkelijk De variatie aan smaken maakt waterpijpgebruik aantrekkelijk. Populaire smaken zijn appel, watermeloen of aardbei.
Onderzoek RIVM laat zien dat e-liquids vooral zoete geur- en smaakstoffen bevatten In e-liquids zitten voornamelijk zoete geur- en smaakstoffen. Daarbij staat de stof vanilline, die een vanilleachtige smaak geeft, bovenaan. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
RIVM ontwikkelt methode om inzicht te krijgen in het risico op kanker door het gebruik van nieuwsoortige tabaksproducten Het RIVM heeft een methode ontwikkeld om het risico op longkanker te kunnen vergelijken tussen twee verschillende tabaksproducten.
RIVM zet smaakstoffen in e-liquids op een rij Het RIVM heeft een overzicht gemaakt van de meest voorkomende smaakstoffen in e-liquids die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt.