Aandeel zout, verzadigd vet en suiker in meeste voedingsmiddelen gelijk of gedaald In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald.
Minimum eenheidsprijs voor alcohol veelbelovend om problematisch drinken tegen te gaan De invoer van een minimale prijs per hoeveelheid alcohol in drank (minimum eenheidsprijs) blijkt in landen als Schotland en Canada goed te werken om gezondheidsproblemen door drank te verminderen. ANP
Te veel blootstelling aan PFAS in Nederland Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Dit blijkt uit recent onderzoek van het RIVM. Hierdoor kunnen er nadelige effecten op de gezondheid ontstaan.
Geschatte inname zout en suiker Nederlandse bevolking nog steeds te hoog ondanks afspraken overheid met voedingsindustrie Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vanaf 2014 afspraken gemaakt met de voedingsindustrie om ervoor te zorgen dat Nederlanders minder zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) via hun voedsel binnenkrijgen.
Cognitieve achteruitgang gaat minder snel bij mensen die gezond eten Het volgen van de Richtlijnen Goede Voeding gaat gepaard met een goede werking en het behoud van cognitieve functies, zoals geheugen en verwerkingssnelheid.
Witte kleurstof E 171 titaandioxide: nieuwe inzichten over voedselveiligheid De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft opnieuw naar de veiligheid van het additief E 171 gekeken. Reden is dat nieuwe informatie over mogelijke effecten van titaandioxide beschikbaar is gekomen.
Nederlandse versie literatuurstudie gezondheidseffecten windturbines Op 29 oktober 2020 publiceerde het RIVM een overzicht en analyse van alle relevante internationale literatuur over de effecten die windturbines hebben op de gezondheid van omwonenden.
RIVM adviseert voorzichtig te zijn met het gebruik van voedingssupplementen en thee met sint-janskruid Voedingssupplementen en thee met sint-janskruid kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM.
RIVM werkt in Europees verband samen aan de invoering van voedselkeuzelogo Nutri-Score Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Spanje en Zwitserland werken samen om het gebruik van het voedselkeuzelogo NutriScore te organiseren en makkelijker te maken.
Promotie: Kwantitatieve microbiologische risicoschatting van toxoplasmose-infectie via vlees en grond Kwantitatieve microbiologische risicoschatting (QMRA) is een bronattributie-methode om het relatieve belang van verschillende bronnen van infectie in te schatten.