De meeste Nederlanders eten niet volgens de Schijf van Vijf Veel Nederlanders eten en drinken minder dan de aanbevolen hoeveelheden van de producten in de Schijf van Vijf. Ook eten ze veel producten die buiten de Schijf van Vijf vallen.
Vaccinatiegraad toegenomen, voor HPV zelfs flink Voor het eerst in vijf jaar is het aandeel kinderen dat de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma krijgt licht toegenomen.
Gevolgen tekort vitamine A lijken beperkt Bijna de helft van de jongens en meisjes van 14 tot 17 jaar krijgt te weinig vitamine A binnen. Dat blijkt uit de laatste Voedselconsumptiepeiling van het RIVM.
Effect coronavirus op deelname zuigelingen aan Rijksvaccinatieprogramma beperkt Vrijwel alle zuigelingen in Nederland nemen nog steeds deel aan het Rijksvaccinatieprogramma. Daarmee blijft het effect van de uitbraak van het coronavirus op de deelname aan het programma beperkt.
Meer kinderen gevaccineerd tegen bof, mazelen, rodehond en HPV De deelname van pasgeborenen aan vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond is in het afgelopen jaar licht gestegen. Dat concludeert het RIVM op basis van voorlopige cijfers.
Promotieonderzoek: vervroegde BMR-vaccinatie is effectief en veilig Soms is het nodig de BMR-vaccinatie eerder te geven dan 14 maanden, bijvoorbeeld tijdens een mazelenepidemie.
Rapport ontwikkelingen Rijksvaccinatieprogramma: stabilisatie in deelname en weinig ziekte In de eerste zes maanden van 2019 daalde het aantal gevallen van meningokokken type W in bijna alle leeftijdsgroepen, na een aanhoudende stijging sinds 2015.
Vaccinatiegraad stabiel, deelname daalt niet langer Er is een einde gekomen aan de daling in het aandeel kinderen dat de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma krijgt.
Eetpatroon in Nederland iets gezonder De afgelopen jaren is een voorzichtige verbetering in het Nederlandse voedingspatroon te zien. Zo zijn Nederlanders meer fruit gaan eten en lijkt het ook met groente de goede kant op te gaan.
Kinderen eten meer fruit dan 5 jaar geleden De afgelopen vijf jaar zijn Nederlanders onder andere minder aardappelen, vetten en oliën, zuivel, koek en gebak en vlees gaan eten.