Smaakstoffen en weinig bewustzijn over schadelijke gezondheidseffecten maken waterpijpgebruik aantrekkelijk De variatie aan smaken maakt waterpijpgebruik aantrekkelijk. Populaire smaken zijn appel, watermeloen of aardbei.
Onderzoek RIVM laat zien dat e-liquids vooral zoete geur- en smaakstoffen bevatten In e-liquids zitten voornamelijk zoete geur- en smaakstoffen. Daarbij staat de stof vanilline, die een vanilleachtige smaak geeft, bovenaan. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
RIVM ontwikkelt methode om inzicht te krijgen in het risico op kanker door het gebruik van nieuwsoortige tabaksproducten Het RIVM heeft een methode ontwikkeld om het risico op longkanker te kunnen vergelijken tussen twee verschillende tabaksproducten.
RIVM zet smaakstoffen in e-liquids op een rij Het RIVM heeft een overzicht gemaakt van de meest voorkomende smaakstoffen in e-liquids die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt.
RIVM-onderzoek: Nederlanders gaan dampen vanwege de smaak De variatie van smaakjes is het meest aantrekkelijke kenmerk van de e-sigaret. Dat vinden niet alleen de e-sigaret gebruikers (dampers), maar ook sigarettenrokers, mensen die beide producten gebruiken (dual-users) en niet-rokers. Welke smaak het meest populair is, verschilt per groep.
Suikers en bevochtigers in sigaret leiden tot hogere gehalten giftige stoffen in rook Het toevoegen van suikers en bevochtigers aan sigaretten leidt tot een hogere uitstoot van een aantal giftige stoffen in sigarettenrook.
RIVM inventariseert: bijna 20 duizend e-liquids aangemeld voor Nederlandse markt Mensen die een e-sigaret willen dampen hebben in ons land een gigantische keuze.
Kraamvrouwenkoorts en griep vallen op als infectieziekten in 2018 Elk jaar kijkt het RIVM terug naar de belangrijkste infectieziekten van het afgelopen jaar. In 2018 viel de kraamvrouwenkoorts op, maar ook dat het aantal mensen met griep halveerde.
RIVM adviseert tijdelijke maatregelen tegen legionella bij afvalwaterzuiveringsinstallaties In Nederland is bij 81 afvalwaterzuiveringsinstallaties mogelijk een verhoogd risico op verspreiding van legionella naar de omgeving.
Factsheet Smaakstoffen in tabaks- en aanverwante producten Aan bijna alle tabaks- en aanverwante producten (zoals e-sigaretten) worden smaakstoffen toegevoegd. Door de smaakstoffen gaan tabaksproducten lekkerder smaken.