Meer dan 85 procent van de Nederlandse bevolking consumeert meer zout dan de aanbevolen maximum richtlijn van 6 gram per dag. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen 7,5 gram per dag. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM naar het gebruik van zout.
Het rapport ‘Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland’ toont aan dat de inname van teveel zout al op jonge leeftijd begint: jongens krijgen via voeding dagelijks gemiddeld 8,3 gram binnen, meisjes 6,8 gram. De belangrijkste bronnen van zout zijn brood, vleesproducten en kaas. Daarnaast wordt naar schatting een vijfde deel van het geconsumeerde zout toegevoegd tijdens de bereiding van gerechten en aan tafel. “We eten veel te zout. De uitkomsten van dit onderzoek zijn zorgwekkend te noemen, want mensen die langdurig teveel zout consumeren, lopen een verhoogd risico op ernstige ziekten en vroegtijdig overlijden”, zegt Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid bij het RIVM.
Meeste zout in warme maaltijd
In dit onderzoek van het RIVM, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), zijn voor het eerst de bronnen van zout geïnventariseerd. Het meeste zout wordt gebruikt voor de warme maaltijd (36 procent), gevolgd door de lunch (31 procent). De belangrijkste zoutbronnen tijdens de warme maaltijd zijn vleesproducten en sauzen. Bij ontbijt en lunch zit het zout voornamelijk in brood en kaas. Tussen de maaltijden door zijn koekjes en gebak belangrijke zoutbronnen. Het meeste zout wordt thuis gegeten (69 procent). Personen die veel zout consumeren, eten en drinken gemiddeld meer. Bovendien consumeren zij producten met hogere zoutgehalten.
Vergrote kans op hart- en vaatziekte
Een te hoge zoutconsumptie kan een verhoogde bloeddruk
veroorzaken, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot.
De zoutconsumptie kan worden verlaagd door de hoeveelheid zout in
producten substantieel te verlagen en door aanpassing van het
voedingspatroon. Mensen moeten gezonder en evenwichtiger eten. “Een
andere, betere samenstelling van voedingsmiddelen kan helpen de
volksgezondheid te verbeteren”, aldus Verhagen.
Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens van de
Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2007-2010, waarbij in kaart is
gebracht wat 3.819 kinderen en volwassenen consumeren. Met deze
gegevens en informatie over de samenstelling van voedingsmiddelen
uit het Nederlands Voedingsstoffenbestand, plus gegevens over de
mate waarin thuis zout aan voeding wordt toegevoegd is de totale
zoutconsumptie geschat.