Er zit nog steeds weinig radon in woningen in Nederland. Zeker in vergelijking met andere Europese landen. Dat blijkt uit de metingen die het RIVM deed in de binnenlucht van bijna 2.700 woningen. Wel is de uitkomst gemiddeld iets hoger dan tien jaar geleden, toen het RIVM dit onderzoek ook deed. Misschien komt dit omdat mensen door hoge energieprijzen minder zijn gaan ventileren in huis. Radon inademen is slecht voor de gezondheid omdat het longkanker kan veroorzaken. Ook staat vast dat roken de schadelijke effecten van radon versterkt. 

Radon is een gas dat van nature in de bodem zit. Via de bodem en via bouwmaterialen, zoals beton, baksteen of gips, komt het in huizen en gebouwen terecht. Radon veroorzaakt naar schatting ongeveer 400 van de in totaal 11.000 nieuwe gevallen van longkanker per jaar. Continu ventileren zorgt dat radon het huis uit kan en de lucht in huis schoner wordt. Daarnaast, omdat roken de schadelijke effecten van radon versterkt, is stoppen met roken het beste om de schadelijke effecten van radon te beperken.

Hoogste waarden in Zuid-Limburg en het Gelderse rivierengebied

In de landen om Nederland heen komt meer radon voor in woningen. Dat komt door de samenstelling van de bodem. In Nederland zorgt de bodem voor hogere waarden in Zuid-Limburg en in het Gelderse rivierengebied. In het Gelders rivierengebied is iets minder radon gemeten dan in Zuid-Limburg. De gemiddelde waarden in Zuid-Limburg liggen rond het wereldwijde gemiddelde. 

In woningen die vanaf 2013 zijn gebouwd komt minder radon voor dan in oudere huizen.  
Het RIVM deed ook metingen op ruim 350 werkplekken en gebouwen die voor het publiek toegankelijk zijn. De uitkomsten en regionale verschillen zijn vergelijkbaar met woningen. Net als in woningen is de hoeveelheid radon wat hoger dan bij de vorige meting in 2016-2017.

Ventileren belangrijk

U kunt niet voorkomen dat radon in uw huis komt. Wel kunt u uw huis goed ventileren. Dat voorkomt dat radon zich in een ruimte ophoopt. Een schone lucht in huis is gezond. Het RIVM voert op dit moment een pilotonderzoek uit naar wat het effect is van het verduurzamen van woningen, zoals isoleren, op de kwaliteit van de lucht in huis.

Ontwikkeling radon in woningen en gebouwen

Het RIVM onderzoekt van tijd tot tijd hoeveel radon er in woningen en gebouwen zit. Het vorige onderzoek in woningen was in 2013. In 2017 onderzocht het RIVM voor het eerst ook werkplekken en openbare gebouwen, zoals scholen, bibliotheken en bioscopen.

Het RIVM deed dit onderzoek in opdracht van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.