De zonkracht bereikt naar verwachting de komende dagen hoog zomerse waarden van circa 7. Dit kan snel leiden tot verbranding van de huid. Het is de eerste maal dit jaar dat de zonkracht de waarde 7 kan halen, een waarde die in Nederland doorgaans slechts enkele malen per jaar voorkomt.
Het RIVM meet de actuele zonkracht.
Met een nog niet aan de zon gewende en gevoelige huid kan deze zonkracht makkelijk leiden tot verbranding. Bij de waarde 7 kan dat al na 15 minuten zijn, en bij een waarde 5 na 20 minuten. Bescherming van de huid is mogelijk door uit de zon te gaan, blootgestelde delen te bedekken of een zonnebrandcrème aan te brengen.
Huidkanker
Hoewel enige zonblootstelling goed is voor de aanmaak van vitamine D, dragen zonnebrand en langdurige zonblootstelling bij aan de kans op het krijgen van huidkanker. Het aantal gevallen van huidkanker neemt de afgelopen jaren zeer sterk toe en onverstandig zongedrag is daarvan waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak.
De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling aan het aardoppervlak (in het buitenland ook wel aangeduid als UV (ultraviolet)-index). De belangrijkste factoren die de zonkracht bepalen zijn: de hoogte van de zon aan de hemel, de dikte van de ozonkolom in de atmosfeer en de bewolking. In deze periode neemt de zonkracht toe door de hogere zonnestand. Een relatief dunne ozonlaag zorgt samen met een wolkenloze hemel voor extra zonkracht.
Het RIVM voert in Bilthoven om de twaalf minuten een actuele zonkrachtmeting uit en geeft de waarde daarvan op haar website.