Bij veel mensen valt in oktober of november de uitnodiging voor de griepprik weer op de mat. De griepprik beschermt mensen die door hun leeftijd of medische aandoening meer risico lopen om (ernstig) ziek te worden van de griep. Mensen kunnen de griepprik bij hun huis- of instellingsarts halen.

Griep is voor veel mensen een redelijk onschuldig virus. Maar mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde medische aandoeningen kunnen er ernstig ziek van worden. Daarom krijgen zij een uitnodiging om de griepprik te halen. Dat is de beste bescherming tegen de griep. Door de griepprik hebben mensen gemiddeld 40% minder kans op ziekenhuisopname. Ook is de kans op het besmetten van anderen kleiner. Als mensen toch griep krijgen, worden ze er vaak minder ziek van.

Griepprik voor zwangeren

Ook pasgeboren baby’s kunnen ernstig ziek worden door griep. Daarom mogen ook alle vrouwen de griepprik halen die tussen 15 oktober 2024 en 1 maart 2025 22 weken of langer zwanger zijn. Daarmee beschermen zij hun baby én zichzelf tegen griep.

De verloskundige of gynaecoloog wijst de zwangere op de vaccinatie en kan hierover vragen beantwoorden. Zwangeren maken bij het consultatiebureau een afspraak voor de griepprik. Dit kunnen ze combineren met de 22 wekenprik tegen kinkhoest. Het is veilig om beide vaccinaties tegelijk te halen.

Pneumokokkenprik

Naast de uitnodiging voor de griepprik ontvangen mensen van 60 tot en met 63 jaar dit najaar van hun huis- of instellingsarts een uitnodiging voor een pneumokokkenprik. Die prik beschermt tegen ziekten die worden veroorzaakt door pneumokokken, zoals longontsteking. Mensen kunnen deze prik vaak op hetzelfde moment halen als de griepprik.