8 van de 10 mensen staan achter de avondklok. Ruim 9 van de 10 mensen geven aan zich in de eerste week aan de avondklok te hebben gehouden. Daarentegen toont men zich kritischer over de beperking van 2 naar 1 bezoekers per dag. De helft van de mensen steunt deze maatregel en de naleving is 80%. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM.
Sinds 23 januari geldt een avondklok. Tussen 21.00 uur en 4.30 mogen mensen hun huis niet verlaten zonder geldige reden. Bijna alle ondervraagde mensen geven aan zich aan deze maatregel te houden (94%), met kleine verschillen tussen leeftijdsgroepen (92% tot 98%). Driekwart van de mensen zegt de avondklok te steunen, 11% staat er neutraal in en 14 procent zegt tegen te zijn. Hierbij zijn er wel grote verschillen tussen leeftijdsgroepen: 6 op 10 jongeren en jongvolwassenen (16-24 jaar) steunt de avondklok. Dit stijgt naar steun door 9 op 10 mensen van 55 jaar en ouder.
Minder bezoek
De regel voor thuisbezoek is ook aangescherpt van twee naar een per dag. Waar 91% aangaf zich begin januari aan de regel van 2 bezoekers gehouden te hebben is dit gedaald naar 80% bij 1 persoon per dag. 41% gaf aan eind januari helemaal geen bezoek te hebben ontvangen. Het aantal bezoeken (in vergelijking met begin januari) is met 3,5 procent afgenomen. Parallel hieraan is het draagvlak voor deze maatregel gedaald van 72% naar 53% (22% staat er neutraal in, 26% is tegen de maatregel). Het draagvlak is een stuk lager bij mensen onder de 40 jaar (vier op de tien) dan bij mensen van 70 jaar en ouder (zeven van de tien mensen).
Over het onderzoek
Sinds afgelopen najaar voert het RIVM in opdracht van het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) elke drie weken een Trendonderzoek Corona en Gedrag uit ten behoeve van het landelijke dashboard coronavirus. Tussen 26 januari en 1 februari 2021 vond de 7e meting plaats, onder een representatieve steekproef van ca. 5.000 deelnemers van 16 jaar en ouder uit het Kantar Consumentenpanel. Op het dashboard coronavirus zijn indicatoren voor gedrag en naleving ook per veiligheidsregio te zien. Deze inzichten helpen de overheid om burgers beter te kunnen ondersteunen en informeren, onder andere via het steunpuntcoronazorgen.nl.