Er is aandacht nodig voor veiligheid, gezondheid en duurzaamheid bij het ontwerp van circulaire producten. Wanneer grondstoffen opnieuw worden gebruikt, moeten gezondheidsrisico’s worden vermeden. Bovendien is recycling niet duurzaam wanneer dit gepaard gaat met bijvoorbeeld veel energieverbruik of uitstoot van schadelijke stoffen. Het RIVM ontwikkelt een methode om veiligheid, gezondheid en duurzaamheid te verankeren in het ontwerp van circulaire producten. 

De methode moet het mogelijk maken om aan het begin van een ontwerpproces in te kunnen schatten hoe veilig en duurzaam een product zal zijn. Bij de ontwikkeling van de methode krijgen ontwerpers en andere belanghebbenden een belangrijke rol. 

Voorafgaand aan de ontwikkeling van de methode onderzoekt het RIVM wat er nu bekend is over veiligheid en duurzaamheid binnen het circulair ontwerp. Ook onderzoeken we hoe veilig en duurzaam circulaire producten nu zijn. Dit doen we aan de hand van drie praktijkonderzoeken naar: 

  • Het vangen van CO2 carbon dioxide (carbon dioxide) uit de lucht door algen en met deze algen vervolgens chemische stoffen maken.
  • Het circulair ontwerpen van plastic medische hulpmiddelen.
  • Het gebruik van nanomaterialen in zonnepanelen.

Strategisch Programma RIVM    

De methode voor veilig en duurzaam circulair ontwerp (DIRECT) wordt ontwikkeld binnen het Strategisch Programma RIVM. Binnen dit programma onderzoekt RIVM onderwerpen die nu én in de toekomst een grote maatschappelijke relevantie hebben. Want nieuwe problemen op het gebied van volksgezondheid en milieu vragen om een antwoord. Technologische vernieuwingen bieden ons hierbij nieuwe mogelijkheden. 

Daarmee willen we niet alleen nu, maar ook in de toekomst bijdragen aan het verbeteren van de volksgezondheid en de leefomgeving in Nederland.