Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Het wordt veroorzaakt door het griepvirus. Dat wordt ook wel het influenzavirus genoemd. 

Hoe herken ik griep? 

Bij griep is het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken. Daar kan iemand ziek van worden. De ziekte begint vaak plotseling met: 

  • koude rillingen 
  • snotteren 
  • hoofdpijn 
  • spierpijn  
  • vermoeidheid 
  • keelpijn  
  • droge hoest 
  • (hoge) koorts 

De koorts kan binnen twaalf uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal drie tot vijf dagen.  Niet iedereen die besmet wordt met het griepvirus, wordt ziek.  

Welke mensen kunnen erg ziek worden van griep? 

Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van het griepvirus. Zij kunnen erg benauwd worden of een longontsteking krijgen. Dit geldt vooral voor mensen van zestig jaar en ouder en voor mensen met een chronische ziekte. Mensen met een hart- of longziekte kunnen door griep meer last krijgen van hun klachten. 

Hoe krijg ik griep? 

Griepvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten en niezen verspreiden de virussen zich. Als iemand de druppeltjes inademt, kan deze persoon besmet raken. Mensen kunnen het virus ook via de handen en voorwerpen binnenkrijgen. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal drie tot vier dagen.  

Iemand met het griepvirus is besmettelijk vanaf één dag voor het begin van de klachten. Dit duurt tot vijf tot zeven dagen na het begin van de klachten. 

Er zijn verschillende soorten griepvirussen. Deze veranderen steeds. Daardoor kan iemand opnieuw griep krijgen. Sommige mensen hebben meer kans om griep te krijgen. Dat zijn vooral mensen die dicht op elkaar leven of werken. Bijvoorbeeld op de kinderopvang, school, kantoor of in het openbaar vervoer. 

Hoe voorkom ik griep? 

Er is een vaccinatie die tegen griep beschermt: de griepprik. Mensen die meer kans hebben om ernstig ziek te worden van griep, kunnen de griepprik gratis halen. Dat geldt voor mensen vanaf zestig jaar en voor mensen met chronische ziekten zoals diabetes, een hartziekte, longziekte, nierziekte of een lagere weerstand door ziekte of medicijngebruik. Zij krijgen elk jaar een uitnodiging voor de griepprik van de huisarts.  

Bent u tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken zwanger en heeft u geen medische indicatie? Dan krijgt u een uitnodiging voor een gratis griepprik via uw verloskundige.  

De griepprik werkt tegen verschillende typen griepvirus. Dit zijn de typen waarvan verwacht wordt dat ze het meest zullen voorkomen. Deze typen kunnen elk jaar weer anders zijn. Het vaccin wordt daarom ieder jaar aangepast. Bovendien beschermt het vaccin niet zo heel lang. Daarom hebben mensen elk jaar weer een nieuwe griepprik nodig. 

Soms krijgt iemand die de griepprik heeft gehad toch griep. De klachten zijn dan meestal minder ernstig. 

Heeft u klachten die passen bij griep? Volg dan de algemene adviezen die gelden bij luchtweginfecties. Zo zorgt u ervoor dat minder mensen ziek worden.  

Is griep te behandelen? 

De meeste mensen genezen van griep zonder medicijnen. Meestal duurt het één tot drie weken tot iemand zich weer helemaal beter voelt.  

U kunt neusdruppels en hoestdrank gebruiken om minder last te hebben van de griepklachten. U kunt paracetamol nemen tegen de pijn. De koorts kan daarmee ook lager worden. U wordt niet sneller beter door paracetamol.  

Er zijn geen medicijnen die griep genezen. Heel soms krijgt iemand virusremmers. Dat geldt voor een kleine groep mensen met een heel hoog risico om ernstig ziek te worden van de griep. Virusremmers zorgen ervoor dat zij minder complicaties krijgen en minder besmettelijk zijn voor anderen. Ook zijn patiënten hierdoor iets korter ziek. Virusremmers worden in Nederland niet vaak gegeven. Want hoe vaker ze worden gegeven, hoe groter de kans dat het virus zich zo aanpast dat de medicijnen niet meer werken. Het virus is dan resistent.

Wat moet ik doen als ik griep heb? 

Griep geneest bij gezonde mensen meestal vanzelf. Om anderen niet te besmetten, kunt u de adviezen volgen die gelden bij luchtweginfecties.

 Kijk op Thuisarts.nl voor adviezen bij griep en wanneer u de huisarts moet bellen. 

Hoe vaak komt griep voor in Nederland? 

Griep komt in Nederland elk jaar voor, het meest tijdens de wintermaanden. Dit noemen we de seizoensgriep. Hoe vaak griep voorkomt, is ieder jaar anders. 

Het RIVM volgt de ontwikkeling van griep op verschillende manieren. Dit heet surveillance. Daarvoor werken we samen met het Nivel, het Erasmus MC en laboratoria in Nederland. We houden in de gaten hoeveel mensen er zijn met griepachtige klachten. En we kijken welk griepvirus het meest rondgaat. De verspreiding van griep in Nederland op dit moment staat op de pagina feiten en cijfers

Wat is het verschil tussen griep en verkoudheid?  

Griep wordt door een ander virus veroorzaakt dan verkoudheid. Een deel van de klachten is ook anders. En griep kan bij sommige mensen ernstigere klachten geven dan verkoudheid.  

Video: wat is griep?

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus.
Door hoesten en niezen kun je een ander besmetten.
Door ontsteking van de luchtwegen kun je ziek worden.
Je krijgt plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen.
Griep moet je uitzieken: veel slapen, goed drinken en eventueel koortsverlagende medicijnen slikken.
Antibiotica helpt niet tegen griep.
Het kan 1 tot 3 weken duren voor je weer beter bent.
Voorkomen dat anderen ziek worden kan door je handen regelmatig te wassen en in je elleboog te hoesten of te niezen.
Voor de meeste mensen is griep onschuldig.
Ouderen en mensen met gezondheidsklachten zoals diabetes, hart-, of longziekten kunnen ernstig ziek worden: longontsteking krijgen of zelfs overlijden.
Zij krijgen daarom elk jaar een griepprik aangeboden.
Meer weten?
Ga naar rivm.nl/griep