Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals benauwdheid. Meestal is het dan nodig dat de baby naar het ziekenhuis gaat. Als je de griepprik tijdens je zwangerschap krijgt, is je baby meteen vanaf de geboorte beter tegen griep beschermd. Het maakt de kans kleiner dat je baby ernstig ziek wordt. Ook voor jou is de griepprik zinvol. Zwangeren moeten namelijk vaker naar het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. De griepprik is veilig voor jou en je baby.

This information in multiple languages

Mogelijke gevolgen van griep

afbeelding 1 baby ziek en benauwd door griep

Baby's kunnen ernstig ziek en benauwd worden van griep

afbeelding 2 ziekenhuis

Soms krijgen ze longontsteking en moeten ze naar het ziekenhuis

Afbeelding 3 zwangeren ziek van griep

Ook zwangeren kunnen erg ziek worden van griep

Hoe werkt de griepprik?

Na het krijgen van de prik maakt je lichaam antistoffen tegen het griepvirus aan. Via de placenta gaan die antistoffen naar je baby. Die beschermen je baby tegen griep in de eerste maanden na de geboorte. Zelf ben je na de vaccinatie ook beschermd. Als jij of je baby toch griep krijgt, verloopt de infectie meestal mild. Het vaccin zelf komt niet bij je baby, alleen jouw antistoffen.

Pasgeboren baby’s van moeders die tijdens hun zwangerschap de griepprik kregen, hebben ongeveer 35% minder kans om griep te krijgen dan baby’s van ongevaccineerde moeders. Na de prik is de kans dat zuigelingen in het ziekenhuis worden opgenomen door griep ongeveer 70% lager. Gevaccineerde zwangeren hebben zelf ongeveer 50% minder kans om griep te krijgen dan ongevaccineerde zwangeren.

Griep tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent en griep krijgt, heb je een groter risico om er ernstiger ziek van te worden dan een vrouw die niet zwanger is. Zwangeren worden vaker opgenomen in het ziekenhuis door griep dan vrouwen van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. Het risico op sterfte door griep lijkt niet hoger.

Op basis van onderzoek in andere landen wordt geschat dat er in Nederland elk jaar ongeveer 11.000 vrouwen griep krijgen. Daarvan worden ongeveer 45 vrouwen opgenomen in het ziekenhuis en ongeveer 1 tot 5 op de intensive care.

Animatie vaccinaties tijdens de zwangerschap

In deze animatievideo wordt uitgelegd waarom het verstandig is om je je tijdens je zwangerschap te laten vaccineren, hoe het precies werkt en waar je terug kunt.

VOICE-OVER: "Je tijdens de zwangerschap laten vaccineren om je baby te beschermen, hoe zit dat? Pasgeboren baby’s zijn
erg vatbaar voor kinkhoest en griep. Ze kunnen hier ernstig ziek van worden. Wil je jouw baby hiertegen beschermen? Dan kun je je tijdens
de zwangerschap laten vaccineren.

Met de 22-wekenprik bescherm je je baby al vanaf de geboorte tegen kinkhoest. En met de griepprik bescherm je
je baby tegen ernstige gevolgen van griep. Maar, hoe werkt dit eigenlijk?"

Als je gevaccineerd wordt, maakt je lichaam antistoffen aan tegen een bepaalde ziekte. Deze beschermen jou, én ook je baby.

Via de placenta geef je namelijk continu voedingsstoffen door. En als je antistoffen hebt, geef je die dus ook door. Zo heeft jouw baby de eerste maanden minder kans op het krijgen van griep en veel minder kans op kinkhoest. Daarbij, ben je zelf óók
beter beschermd tegen deze ziektes. En dat komt goed uit, je energie kun je nu namelijk wel ergens
anders voor gebruiken. Beide prikken zijn gratis en je kunt ze halen bij het consultatiebureau.

Meer weten over vaccineren tijdens je zwangerschap? Kijk dan op deverloskundige.nl/griepprik"

Logo's Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Verloskundige.

Check eenvoudig of je de griepprik mag halen

Ben je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger? Dan mag je de griepprik halen bij het Jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau). Je verloskundige bespreekt dit ook met je. Vul hieronder je uitgerekende datum in. Dan kan je gemakkelijk zien of je wel of niet de griepprik mag halen. 

Mag je al langer de griepprik halen vanwege een medische aandoening? Dan verandert er voor jou niets. Je blijft dan de griepprik bij je huisarts halen, ook als je korter dan 22 weken zwanger bent. 

Prik halen 

Je maakt zelf een afspraak bij het consultatiebureau in je buurt. Bekijk waar je dat kunt doen.

Zwangerschap en andere vaccinaties

Je mag ook de vaccinatie tegen kinkhoest halen in je zwangerschap. Daarmee bescherm je je pasgeboren baby tegen kinkhoest. Lees hier meer over de kinkhoestprik tijdens de zwangerschap.