Drempelwaarden bij voedselallergieH Loveren, J EzendamHet is nog niet goed mogelijk om van alle bestanddelen in de voeding die allergie kunnen opwekken de minimale hoeveelheid te bepalen waarbij in de mens een allergische reactie kan optreden. Deze…15/05/2006Report
Schatting van de blootstelling van sportduikers aan ziekteverwekkende micro-organismen in waterJF Schijven, AM Roda-HusmanOp grond van geschatte hoeveelheden water, die sportduikers inslikken tijdens duiken, werd berekend dat zij een hoge kans (enkele tot tientallen procenten) lopen op infectie door ziekteverwekkende…02/05/2006Report
Our food, our health - Healthy diet and safe food in the NetherlandsCF Kreijl, AGAC Knaap, JMA RaaijOns voedsel is veiliger dan ooit, maar Nederlanders eten te veel en verkeerd. Hierdoor wordt aanzienlijk gezondheidsverlies geleden en leven we gemiddeld twee jaar korter. Dat zijn enkele belangrijke…18/05/2006Report
Semi-industriele bereidingen in de apotheekPWJ Caspers, EK Rooij-Lamme, D KasteEr moeten strengere eisen gesteld worden aan semi-industriele apotheekbereidingen ten aanzien van het therapeutische nut, de etikettering alsmede het bereidingsproces. In…01/05/2006Report
A double-blind, randomized, placebo-controlled, cross-over study on the pharmacokinetics and effects of cannabisTjT Mensinga, I Vries, M Kruidenier, CC Hunault, IS Hengel-Koot, JW Fijen, MEC Leenders, J MeulenbeltSystematische metingen van de concentratie van de psychoactieve stof THC in 'nederwiet' cannabis afkomstig van coffeeshops in Nederland, hebben laten zien dat de gemiddelde THC concentraties…23/05/2006Report
Dubbel-blind, gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd, 4-weg gekruist onderzoek naar de farmacokinetiek en effecten van cannabisTjT Mensinga, I Vries, M Kruidenier, CC Hunault, IS Hengel-Koot, JW Fijen, MEC Leenders, J MeulenbeltSystematische metingen van de concentratie van de psychoactieve stof THC in 'nederwiet' cannabis afkomstig van coffeeshops in Nederland, hebben laten zien dat de gemiddelde THC concentraties…23/05/2006Report
Cost-effectiveness of interventions to reduce tobacco smoking in the Netherlands. An application of the RIVM Chronic Disease ModelTL Feenstra, PHM Baal, RT Hoogenveen, SMC Vijgen, E Stolk, WJE BemelmansAccijnsverhogingen, massamediale campagnes en individuele ondersteuning bij stoppen met roken zijn alle doelmatige vormen van preventie. Een accijnsverhoging is de meest doelmatige maatregel vanuit…09/05/2006Report
Potential health benefits and cost effectiveness of tobacco tax increases and school intervention programs targeted at adolescents in the NetherlandsPHM Baal, SMC Vijgen, WJE Bemelmans, RT Hoogenveen, TL FeenstraBij jongeren kan veel gezondheidswinst behaald worden door te voorkomen dat ze beginnen met roken. Een prijsverhoging van 20% op tabaksproducten verlaagt het aantal jeugdige rokers met bijna 20.000…09/05/2006Report
Veranderingen in leefstijl- en risicofactoren voor chronische ziekten met het ouder worden: De Doetinchem Studie 1987-2002A Blokstra, HA Smit, WMM VerschurenDertigers hebben vaker overgewicht dan elf jaar geleden. In de periode 1998-2002 had een op de twee mannen en een op de drie vrouwen van 30-39 jaar overgewicht (Body Mass Index (BMI) = 25 kg/m2). Elf…16/05/2006Report
Quantitative Risk Assessment of Avian Influenza Virus Infection via WaterJF Schijven, PFM Teunis, AM Roda-HusmanOp grond van literatuurgegevens werden voor kippen en mensen dagelijkse infectierisico's door H5N1-vogelgriepvirus door consumptie van besmet drinkwater geschat voor Nederland. Een zeer infectieus…01/03/2006Report