De coronaprik maakt de afweer tegen het coronavirus sterker. Zo beschermt de coronaprik  tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door corona. In het najaar van 2024 start een nieuwe vaccinatieronde tegen corona voor verschillende groepen. De najaarsronde is van 16 september tot en met 6 december 2024.

Tot en met 16 september kunnen alleen mensen met ernstige medische aandoening op advies van een behandelend arts de coronaprik halen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die bij geen afweer hebben, zoals na een transplantatie.

Wie kan in het najaar een coronaprik krijgen?

Bijna iedereen heeft bescherming tegen corona opgebouwd. Dit komt door vaccinaties, doorgemaakte coronabesmettingen of een combinatie van beide. Toch kunnen mensen nog steeds erg ziek worden door het coronavirus. Bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, chronische ziekte, of door afweer-onderdrukkende medicijnen. De coronaprik is dit najaar beschikbaar voor de volgende groepen:  

  • Mensen vanaf 60 jaar.
  • Personen van18 tot en met 59 jaar die ieder jaar een uitnodiging voor de griepprik krijgen.
  • Volwassenen en kinderen uit medisch-hoogrisicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis).
  • Zorgmedewerkers die direct contact hebben met kwetsbare patiënten.

Behoort u tijdens de najaarsronde niet tot een van deze groepen, maar wilt u wel een coronaprik halen? Bijvoorbeeld vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts? Dan kan dit bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) tijdens de najaarsronde.

Welk vaccin?

In de najaarsronde wordt een mRNA-vaccin tegen de omikronvariant JN.1 gegeven.
Dit vaccin is aangepast aan de ontwikkeling van het coronavirus. Het afweersysteem is daardoor beter in staat om de coronavariant te herkennen en tegen ernstige ziekte te beschermen.

In de najaarsronde is er ook een eiwitvaccin beschikbaar. Dit vaccin is voor mensen die geen mRNA-vaccin mogen of willen krijgen.

Wanneer de coronaprik uitstellen 

Heel soms kan  een coronaprik beter uitgesteld of niet gegeven kan worden. Denk hierbij aan:

  • koorts (38 graden of hoger) op de dag van de prik;
  • een operatie onder narcose;
  • een ernstige bijwerking na een eerdere coronaprik. 

Twijfelt u of het verstandig is om de coronaprik te halen? Overleg dan met uw behandelend (huis)arts.

Allergische reactie op coronaprik gehad?

Heeft u eerder een allergische reactie gehad op een coronaprik? Neem dan contact op met uw behandelend arts. De arts kan beoordelen of u de coronaprik bij de GGD kunt krijgen. De arts kan ook besluiten om u door te verwijzen naar een allergie-specialist (een allergoloog). Dat hangt af van de soort allergische reactie. De allergoloog beoordeelt dan of u een coronaprik kunt krijgen.

Is de wachttijd van 15 minuten nodig?

Ja, de 15 minuten wachttijd is aangeraden door het Europees Geneesmiddelenbureau en de Wereldgezondheidsorganisatie voor alle COVID-19-vaccins. Dit staat ook in de bijsluiter van elk COVID-19-vaccin. Ernstige allergische reacties (anafylactische shock) komen maar zelden voor na vaccinatie. Toch is het niet uit te sluiten. Als een heftige allergische reactie optreedt, is dit meestal binnen 15 tot 30 minuten na vaccinatie. Daarom is het advies niet direct naar huis te gaan. Maar even 15 minuten te wachten op de vaccinatielocatie. Dan kunt u snel geholpen worden als er toch een allergische reactie optreedt. 

Een overzicht van je coronaprikken vind je op mijn.rivm.nl als je toestemming hebt gegeven om je coronaprik te laten registreren. 
MijnRIVM - vaccinaties - home

Het is geen probleem om twee prikken op hetzelfde moment of vlak achter elkaar te krijgen. De coronaprik kan bijvoorbeeld op dezelfde dag gegeven worden als een vaccinatie uit het Rijksvaccinatieprogramma of de griepprik.