Zikavirus en zwangerschap

Een besmetting met het zikavirus verloopt vaak zonder klachten. Als mensen klachten krijgen, zijn deze meestal erg mild Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat het zikavirus aangeboren afwijkingen kan veroorzaken, waaronder microcefalie (kleine schedelomvang). Vrouwen die zwanger zijn of op korte termijn zwanger willen worden en op reis willen gaan naar landen waar het zikavirus voorkomt, kunnen in aanraking komen met het virus. Voor hen heeft het RIVM reisadviezen opgesteld.

Reisadvies voor zwangere vrouwen of vrouwen met zwangerschapswens én hun partners

(Kijk ook op de pagina Landen waar het zikavirus voorkomt)

 • Aan zwangere vrouwen en vrouwen die tijdens of vlak na de reis in een land waar het zikavirus heerst zwanger willen worden, wordt geadviseerd om de noodzaak van de reis te bespreken met een arts en reizen die niet noodzakelijk zijn uit te stellen.
 • Meld een recent bezoek aan een land waar het zikavirus heerst tijdens de reguliere controles bij uw verloskundige of arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door het zikavirus. Een overzicht van deze gebieden is te vinden op de pagina Landen waar het zikavirus voorkomt.
 • Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot minstens één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst.
 • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst en een partner hebben die zwanger is of zwanger wil worden, wordt geadviseerd gedurende twee maanden een condoom te gebruiken bij seksueel contact. Dit geldt ook voor mannen die geen klachten hebben gehad.
 • Om de ziekte bij een partner (m/v) te voorkomen wordt aan mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst, geadviseerd om uit voorzorg twee maanden een condoom te gebruiken bij seksueel contact.

Vrouwen kunnen zich laten informeren bij de GGD in hun regio, bij andere organisaties voor reizigersadvisering of contact opnemen met een arts, verloskundige of gynaecoloog.

In de tropen

Ben je als zwangere vrouw in de tropen, neem dan altijd – overdag en ’s nachts – zorgvuldig strikte maatregelen om muggenbeten te voorkomen:

 • Draag bedekkende kleding
 • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Kinderen jonger dan 2 en zwangere vrouwen mogen alleen producten met maximaal 30% DEET gebruiken.  Adviezen voor het gebruik van DEET staan beschreven in de LCR-folder DEET op reis
 • Slaap onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte.

Na de reis

 • Meld de reis naar gebieden waar het zikavirus voorkomt tijdens controles bij je verloskundige, gynaecoloog of andere behandelend arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door zika-, dengue- (knokkelkoorts) of chikungunyavirus.
 • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst en een zwangere vrouw hebben, wordt uit voorzorg geadviseerd om gedurende twee maanden een condoom te gebruiken.
 • Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen gedurende één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in de tussentijd een condoom en/of andere anticonceptie bij seksueel contact. Voor hun mannelijke partner die in dergelijke gebieden gereisd heeft geldt echter een termijn van twee maanden, dit geldt ook voor mannen die geen klachten hebben gehad.

Microcefalie en zikavirus

Heeft een baby een kleine schedelomvang die meer dan een bepaalde mate afwijkt van het gemiddelde, dan noemen we dat microcefalie. Microcefalie kan onder andere veroorzaakt worden door vroeggeboorte, het kan erfelijk zijn, ontstaan door blootstelling aan toxische (giftige of gevaarlijke) stoffen (o.a. tabak en alcohol), ontstaan door ondervoeding of door bepaalde infecties tijdens de zwangerschap. In Nederland worden per jaar ongeveer 250 tot 300 baby's met microcefalie geboren.

In Brazilië gaven artsen sinds november 2015 aan dat ze meer microcefalie bij baby’s zien. Dit viel samen met de uitbraak van het zikavirus in Brazilië. Sindsdien wordt er veel onderzoek gedaan of deze aangeboren afwijkingen veroorzaakt worden door besmetting met het virus tijdens de zwangerschap. Wetenschappers zijn het erover eens dat besmetting met het zikavirus tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Zorgverleners

Bij de LCI-richtlijn Zikavirusinfectie vindt u in bijlage 2 het algoritme voor zorgverleners (huisartsen, verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, internisten en medisch microbiologen) die te maken krijgen met zwangere vrouwen die in een gebied zijn geweest waar het zikavirus heerst.

Meer informatie?

Home / Onderwerpen / Z / Zikavirus / Zikavirus en zwangerschap

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu