Het RIVM doet verschillende onderzoeken naar het humaan papillomavirus (HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)).

HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-onderzoek

Het RIVM onderzoekt hoe vaak HPV-infecties voorkomen, hoe het afweersysteem reageert op HPV-infecties en hoe goed het HPV-vaccin beschermt tegen HPV-infecties. We vergelijken de gegevens van gevaccineerde mensen met die van niet-gevaccineerde mensen. Onderaan deze pagina staan de lopende onderzoeken en via de link lees je meer informatie over het onderzoek.

Over HPV

HPV is een zeer besmettelijk virus dat kanker kan veroorzaken. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn veel verschillende typen HPV, maar die veroorzaken niet allemaal kanker. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste. Maar HPV kan ook zorgen voor kanker aan de anus, penis, vagina, schaamlippen, en de mond- en keelholte.

Een HPV-infectie leidt niet altijd tot ziekte. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan blijft het virus langer zitten en kan er later kanker ontstaan. Door je te vaccineren tegen HPV, verminder je de kans op kanker door HPV. Sinds 2010 zit de vaccinatie tegen HPV voor meisjes in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP Rijksvaccinatie programma (Rijksvaccinatie programma)). Sinds 2022 kunnen ook jongens zich via het RVP tegen HPV laten vaccineren. In 2023 loopt er een inhaalcampagne voor jongvolwassenen die geboren zijn in 1996 t/m 2003.

Meer informatie over HPV en HPV-vaccinatie vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.