Klebsiella zijn bacteriën die oorspronkelijk voorkomen in de darmen, waar ze geen ziekte veroorzaken. Klebsiella Oxa oxacilline hydrolyserend metallo betalactamase (oxacilline hydrolyserend metallo betalactamase)-48 is een bijzondere variant van de bacterie. Deze variant heeft eigenschappen die ervoor zorgen dat hij bijna alle antibiotica kan afbreken. Hierdoor is het moeilijk om een infectie met deze bacterie te behandelen.

Klebsiella

Binnen het genus Klebsiella vallen zeven sub-species. Hiervan zijn Klebsiella pneumoniae en Klebsiella oxytoca de meest belangrijke. Klebsiella valt binnen de familie van Enterobacteriaceae en kan carbapenemaseresistent zijn. In de meeste resistentiegevallen gaat het om Klebsiella Oxa oxacilline hydrolyserend metallo betalactamase (oxacilline hydrolyserend metallo betalactamase)-48. Klebsiella veroorzaakt bij de mens vooral urineweg- en luchtweginfecties (bronchitis en longontsteking). Welk ziektebeeld ontstaat, hangt samen met het antigeentype van Klebsiella.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van Klebsiella?

Mensen kunnen Klebsiella bij zich dragen zonder ziek te worden. De bacterie is vooral aanwezig in de darmen. Gezonde mensen worden over het algemeen niet ziek van de bacterie en raken hem op den duur vanzelf weer kwijt.
Mensen met een ziekte; bijvoorbeeld chronische longziekten, na een operatie of met verwondingen, die in een verpleeghuis of ziekenhuis zijn opgenomen kunnen een infectie krijgen door Klebsiella. Voorbeelden van een dergelijke infectie zijn: longontsteking, wondinfecties en bloedinfecties.

Besmetting

Mensen kunnen elkaar met Klebsiella besmetten door direct contact via de handen. Hierop bestaat vooral in de gezondheidszorg een risico, omdat daar veel zorgcontacten zijn zoals een patiënt helpen met aan/uitkleden, douchen, aantrekken van steunkousen en wondverzorging. De bacteriën kunnen zich niet door de lucht verspreiden.