Krentenbaard, ook wel impetigo genoemd, is een besmettelijke ontsteking van de huid. Het wordt veroorzaakt door bacteriën en komt regelmatig voor. Vooral bij jonge kinderen. Klachten bij krentenbaard zijn bultjes en blaasjes, vooral in het gezicht rond de mond of neus. Daarom heet het krentenbaard.
Hoe herken ik krentenbaard?
Krentenbaard begint met rode vlekken of bultjes in het gezicht, vooral rond de mond en neusgaten. Krentenbaard kan ook beginnen op een plek waar al een wondje zit, bijvoorbeeld door waterpokken of eczeem, of bij een schaafwondje. De bultjes worden blaasjes met gelig vocht erin. Wanneer deze blaasjes opengaan, worden het natte plekjes met geelbruine korstjes. De plekken kunnen jeuken of pijn doen. Iemand kan ook (grotere) plekken krijgen op armen en benen.
Hoe krijg ik krentenbaard?
Krentenbaard wordt meestal veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus en soms door groep A-streptokokken. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat zij zelf klachten krijgen. De bacterie wordt vooral overgedragen via het vocht uit de blaasjes. Door aan de blaasjes te krabben kan het vocht via de handen op andere plekken komen, bijvoorbeeld op het lichaam, speelgoed of deurklinken. Zo kan iemand anders de bacterie krijgen. Dat kan ook gebeuren door huid-op-huidcontact met de blaasjes of met het vocht uit de blaasjes.
De bacteriën zitten ook in de neus en keel van iemand die besmet is. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Soms krijgen mensen de bacterie via deze druppeltjes.
Krentenbaard is besmettelijk tot 24 uur na het starten van een antibioticabehandeling en/of totdat de blaasjes opgedroogd zijn. Mensen kunnen krentenbaard meerdere keren krijgen.
Hoe voorkom ik krentenbaard?
Regelmatig handen wassen en algemene persoonlijke hygiëne maken de kans op krentenbaard kleiner. Probeer de blaasjes en het vocht uit de blaasjes van mensen met krentenbaard niet aan te raken. Was de handen als er toch contact met het vocht is geweest. Maak voorwerpen die veel worden aangeraakt, zoals deurklinken en speelgoed dat gedeeld wordt, goed schoon.
Maatregelen om verspreiding te voorkomen:
- Hoest en nies in een papieren zakdoek of in uw elleboog.
- Was regelmatig de handen met water en zeep, zeker na een flinke hoest- of niesbui.
- Houd de nagels kort.
- Plak geen pleisters op de plekken. Dat kan de plekken juist groter maken. Probeer de plekken, waar dat kan, te bedekken met kleding. Dat ziet er minder erg uit en kinderen krabben dan minder.
Is krentenbaard te behandelen?
Krentenbaard kan behandeld worden met een antibioticumzalf. Soms is een antibioticakuur nodig, als de zalf niet helpt of als iemand zich ook ziek voelt en koorts heeft. Op Thuisarts.nl leest u wanneer u de huisarts moet bellen bij krentenbaard.
Is krentenbaard tijdens de zwangerschap gevaarlijk?
Voor het ongeboren kind is krentenbaard niet gevaarlijk. Meestal is het risico op complicaties voor zwangeren ook niet groter dan voor anderen. Maar in 10 tot 20% van de gevallen wordt krentenbaard veroorzaakt door de groep A-streptokok. Met deze bacterie heeft iemand die kort daarvoor bevallen is meer kans op kraamvrouwenkoorts. Kraamvrouwenkoorts is gevaarlijk en moet altijd behandeld worden.
Bent u in het derde trimester van uw zwangerschap, of kort geleden bevallen? Blijf dan uit de buurt van mensen met krentenbaard. Heeft iemand in uw gezin krentenbaard of een andere ziekte door groep A-streptokokken, zoals roodvonk of angina? Probeer elkaar dan niet te kussen, voorkom contact met de blaasjes en speeksel en deel geen glazen en bestek. Let ook op goede hygiëne: was vaak uw handen, maak contactpunten als deurklinken en trapleuningen vaker schoon en deel geen handdoeken. Bel de huisarts voor een antibioticabehandeling voor degene met krentenbaard. Heeft u nauw contact gehad? Bel dan de huisarts als u klachten krijgt die passen bij krentenbaard.
Hoe vaak komt krentenbaard voor?
Krentenbaard komt veel voor. Vooral bij kinderen onder de drie jaar, vaak nadat een kind
waterpokken heeft gehad. Vooral in de zomer komt krentenbaard vaker voor onder kinderen. Hoe vaak krentenbaard voorkomt, is niet bekend. Bij milde klachten zoeken mensen vaak geen medische hulp en huisartsen hoeven het niet te melden. Huisartsen houden wel bij hoe vaak ze mensen met krentenbaard zien. Op de site van het Nivel worden elke week de cijfers gedeeld van de ziekten die op dat moment heersen.
Kan iemand met krentenbaard naar een kinderopvang, school of werk?
Heeft uw kind krentenbaard en voelt het zich goed? Dan mag het gewoon naar een kinderopvang of school. Vertel wel aan de pedagogisch medewerker of de leerkracht dat uw kind krentenbaard heeft. Zij kunnen in overleg met de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van krentenbaard bij hun kind. Soms mag een kind pas 24 uur na de start van de antibioticabehandeling naar school of kinderopvang.
Een volwassene met krentenbaard die zich goed voelt, kan gewoon werken. Werkt u:
- in de zorg?
- of met kleine kinderen?
Overleg dan met de bedrijfsarts, werkgever of GGD voor u gaat werken.